Hem » Diabetes » Vad drömmer du om?
Diabetes

Vad drömmer du om?

Foto: Thomas Klementsson

De flesta av oss har en vision om vad vi längtar efter och hur vi vill ha det i framtiden. Många drömmer om framgång, rikedom och att resa jorden runt, men för barn och vuxna med typ 1-diabetes är den största drömmen att få leva ett normalt liv.

För barn, ungdomar, vuxna och familjer som lever med typ 1-diabetes är drömmen att få uppleva en vardag utan sprutor, nålstick, ständiga blodsockerkontroller, sömnlösa nätter, extrem oro, att få känna sig normal, att kunna leka fritt, åka på läger, sova över hos kompisar, att slippa sjukhus och ambulansfärder, listan kan göras lång. Typ 1-diabetes är Sveriges vanligaste, livshotande och obotliga sjukdom bland barn och ungdomar. Varje dag drabbas nära tre barn i Sverige av typ 1-diabetes. Det motsvarar fler än 30 skolklasser om året och ingen, inte en endaste en av dessa, botas.

Fram till början av 1900-talet var typ 1-diabetes en dödsdom. De som insjuknade behandlades med extrema dieter och dog ofta inom ett fåtal år. 1921 upptäcktes det livsviktiga insulinet och bara ett år senare kunde den första patienten i världen med typ 1-diabetes, 14-åriga Leonard Thompson, behandlas med insulin. Trots att han var döende kunde han med hjälp av regelbundna insulininjektioner överleva i ytterligare 13 år. Idag, 100 år senare, är behandlingen av typ 1-diabetes bättre men trots modern teknik leder sjukdomen ofta till komplikationer och ett förkortat liv.

Åsa Soelberg

Generalsekreterare
Barndiabetesfonden

Foto: Amanda Ljungberg

Insulinets upptäckt är ett av de viktigaste framstegen i modern medicinhistoria. Nu väntar vi på nästa stora forskningsgenombrott – ett botemedel för typ 1-diabetes. Ska vi tro på forskarna är ett sådant genombrott inte långt borta, så länge stödet till forskningen ökar. En av de som är övertygad om att ett botemedel närmar sig är Johnny Ludvigsson, grundare av Barndiabetesfonden och en av världens topp tio främsta typ 1-diabetesforskare. 

“Jag tror att vi kommer kunna börja bota fall av typ 1-diabetes redan inom tio år. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att vi kommer att kunna bota alla direkt, men jag tror att vi gradvis kommer kunna bota allt fler och fler före 2040. Det skulle inte förvåna mig om vi även kan börja förebygga fall av typ 1-diabetes och att kurvan över insjuknade vänder nedåt. Med rätt resurser och många duktiga forskare är jag övertygad om att vi löser detta”.

Jag hoppas att du vill stötta typ 1-diabetesforskningen och hjälpa oss öka kunskapen om den här livshotande och obotliga sjukdomen. I Barndiabetesfondens undersökning ”Rapporten om Typ 1-diabetes” kan du lära dig mer om typ 1-diabetes.

Låt oss göra drömmen om ett botemedel till verklighet!

Nästa artikel