Hem » Diabetes » Typ 1 diabetes eller Covid19?
Diabetes

Typ 1 diabetes eller Covid19?

Foto: Shutterstock

Covid 19 har med rätta skakat om vårt samhälle! Oavbrutet rapporteras antal döda som bar smittan, varav en mindre del även dog av smittan. De flesta över 80 års ålder med andra sjukdomar, men allvarligt om liv förkortas. Få barn och ungdomar har fått mer än lätta övergående symtom, några en svårare inflammatorisk reaktion, som ingen har dött av.  

Typ 1 diabetes har INTE skakat om samhället! Inga dagliga rapporter hur många som insjuknat i denna livshotande sjukdom, som kommer att döda långt fler unga personer än Covid19. Inga presskonferenser! Inga feta rubriker om ”dödsviruset”, fastän mycket talar för att det är just virus som orsakar Typ 1 diabetes.

Johnny  Ludvigsson Senior professor och överläkare Barndiabetesfonden

Johnny Ludvigsson

Senior professor och överläkare, Barndiabetesfonden

Foto: Barndiabetesfonden

Tung behandling varenda dag!  

En flicka som fått Typ 1 diabetes före 10 års ålder kan förväntas förlora 17 år av sin livslängd! Det insjuknar drygt 900 barn per år i Typ 1 diabetes. Om de skulle förlora 15 år vardera så blir det 14500 förlorade levnadsår. Det motsvarar att ca 10 000 gamla med annan sjuklighet dör 1.5 år tidigare än förväntat. Men inte bara 2020-21 utan år ut och år in. Och med den skillnaden att de med Typ 1 diabetes hela livet före sin död har fått injicera insulin flera gånger varenda dag, i doser som ska anpassas till den mat vars kolhydratinnehåll de måste beräkna. Dosen ska också korrigeras för blodsockernivå, som måste mätas kontinuerligt, och med hänsyn till fysisk aktivitet, infektioner etc. Nej, det gick inte smidigt. Ibland blev det så fel att barnet blev medvetslöst men överlevde!  Och med tiden medförde sockret att ögon, njurar, nerver skadades… kanske invaliditet innan hjärtinfarkten satte punkt, vid 44 års ålder, eller 27, eller 72. 

Är samhället intresserat? 

Man får väl skylla sig själv om man får Covid19. Ja till viss del, särskilt nu om man inte vaccinerat sig, eller inte följer riktlinjerna. Men Typ 1 diabetes då? Nej, hur ska man kunna skylla sig själv om orsaken är okänd (sannolikt virus men vilket?), när man inte vet vad man ska undvika, och när det inte finns något vaccin!? – Varför finns det inget vaccin?

Samhället har inte varit intresserat! Det har inte blivit någon panik, inga hundratals miljarder, inga samhällsinsatser…

En del gåvor från givmilda människor till Barndiabetesfonden (TACK!), men tyvärr bara en bråkdel av vad som behövs.

Underbart att Covid19 år på väg att besegras. Snart borde Typ 1 diabetes stå på tur! 

Nästa artikel