Peter Jihde fick diagnosen diabetes typ 1 för åtta år sedan. Först trodde han att det inte var så farligt, att det mest handlade om att komma ihåg att ta sprutor då och då. Efter ett tag förstod han att diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom som påverkar hela tillvaron. Det var början på Peter Jihdes resa mot att fullt ut acceptera och lära sig att leva med sin sjukdom.
Tre år efter diabetesdiagnosen startade Peter Jihde upp ett Instagramkonto där han lade upp bilder på varje spruta han tog, varje dag, året runt. Hans vision var att minska den skuld och skam som många i dagsläget associerar med just diabetes. När en redaktör på ett bokförlag hörde av sig och undrade om Peter ville skriva en bok om sin diabetes tackade han ja.
Resultatet var ”Jihdes diabetes: en match för livet”, som kom ut 2016. Två år senare gav han ut en andra upplaga, som döptes till ”Vår diabetes: en match för livet”, där han bland annat intervjuat flera andra kända profiler som också har diabetes, däribland Molly Sandén och tidigare fotbollsproffset Pär Zetterberg.
– Boken är en del i mitt arbete med att folkbilda kring diabetes. Jag vill både öka människors kompetens kring diabetes i allmänhet och även öka deras kunskap kring vad de själva kan göra för att undvika att drabbas av diabetes typ 2, som ofta orsakas av livsstilsfaktorer, säger Peter Jihde, som även varit programledare för Diabetesgalan i flera år och dessutom sitter i styrelsen för stiftelsen Beat Diabetes. Stiftelsen är ett fristående initiativ som startades av hans arbetsgivare Nordic Entertainment Group tidigare i våras.
En tillvaro som kräver ständig planering
– En av de svåraste omställningarna efter att jag fick diabetes är att jag ständigt behöver planera och ligga steget före. Om jag exempelvis ska ut på en skogspromenad så kunde jag tidigare nöja mig med att ta med en vattenflaska. Nu behöver jag ha med mig något att äta och druvsockertabletter om blodsockernivån behöver regleras snabbt, säger han.
Har lyckats uppnå en god livskvalitet
Hans råd till andra som diagnostiserats med diabetes är att göra planeringen till en naturlig del av vardagen. Med smarta rutiner krävs mindre tid till planering. Själv har Peter Jihde så gott som alltid en inplastad korvmacka med sig, oavsett var han befinner sig. Det hjälper honom att hålla blodsockernivån på en bra nivå mellan måltiderna.
− Det är lätt att se nattsvart på sin diagnos när man fått diabetes, men ett budskap som jag vill förmedla till alla diabetiker där ute är att allt är möjligt om man bara vill och är beredd att lägga tid på planering av tillvaron. Jag tycker att jag har lyckats uppnå en god livskvalitet.
Självklart har jag respekt för att jag har en kronisk sjukdom som kan döda mig när som helst, men samtidigt funkar det inte att gå runt och tänka på det hela tiden. Det gäller att hitta sina strategier och att vara mentalt stark för att finna sig tillrätta i en ny livsstil, säger Peter Jihde.
När han var nydiagnostiserad träffade Peter Jihde en diabetesläkare som även var verksam i psykiatrin. Hon märkte att diabetesdiagnosen gjort honom nedstämd och skickade honom till en psykiatrimottagning för utredning.
− Jag fick diagnosen bipolär typ 2, en mild form av bipolaritet. Det betydde mycket att få diagnosen, den gör det ännu viktigare för mig att hålla igång träningen, sova ordentligt och att äta bra mat.
Träningen har blivit min viktigaste medicin vid sidan av insulinet, säger Peter Jihde