Hem » Diabetes » Nollvision för diabeteskomplikationer
Sponsrad
Så gör George Rocksten för att undvika komplikationer av sin typ 2-diabetes

För personer med typ 2-diabetes finns en ökad risk att drabbas av allvarliga komplikationer till följd av sin sjukdom. Om sjukdomen behandlas effektivt och patienten når de uppsatta målvärdena så kan komplikationerna förebyggas och förhindras. George Rocksten, 63 år, är en av dem som lever helt utan komplikationer trots sin sjukdom. 

Beskedet om typ 2-diabetes kom oväntat och i början förnekade jag sjukdomen och körde på som vanligt. Sjukvården var tålmodig och till slut insåg även jag allvaret. Jag bestämde mig för att nu göra allt i min makt för att hålla min diabetes i schack så länge det går för att undvika komplikationer. Idag har jag haft typ 2-diabetes i flera år och har respekt för sjukdomen och de komplikationer som kan komma från den, säger George Rocksten.

Komplikationer kan undvikas

Högt blodtryck, höga nivåer av blodfetter och ett för högt blodsocker (HbA1c) är de största riskfaktorerna vid diabetes. Komplikationer som kan uppstå är exempelvis hjärt-kärlsjukdom som hjärtinfarkt och stroke, liksom skador på njurar, ögon och fötter.

En studie från Nationella diabetesregistret, NDR, dit sjukvården rapporterar in data för cirka 420 000 personer med diabetes, visar att många patienter med typ 2-diabetes inte når sina uppsatta målvärden för HbA1c.

– Mitt blodvärde, blodsocker, kolesterol och blodtryck ligger på bra nivåer och jag har inte fått några komplikationer från min diabetes.

Som gammal statistiknörd håller jag daglig koll på mina värden och vill kunna fortsätta minska risken för framtida komplikationer.

George Rocksten.

– Jag har en målbild om att ligga på ett lågt HbA1c. Vid mina läkarbesök en gång i halvåret stämmer jag av hur väl min egen statistik stämmer överens med mina faktiska värden och kan göra fler förändringar om det behövs, berättar George Rocksten.

Optimistisk för framtiden 

– När jag började ta blodsockertest varje morgon fick jag bättre förståelse för hur olika val påverkar hur jag mår och det hjälper mig att vara på tå. Jag kan se tendenser till att mina värden försämras om jag tränar mindre, äter fet mat, äter mindre grönt eller dricker mer alkohol under en period. Jag vet att det inte finns några garantier för framtiden, men jag är optimistisk och kommer fortsätta jobba för en god hälsa och använda medicinsk behandling som gör att jag kan behålla mina värden, säger George Rocksten.

DETTA INNEBÄR NOLLVISION FÖR DIABETESKOMPLIKATIONER

  • Komplikationer vid diabetes ska vara noll
  • Patienten ska snabbt få behandling efter diagnos
  • Patienter ska få ökad kunskap om sin typ 2-diabetes
  • Varje patient ska få den mest effektiva behandlingen
  • Alla instanser ska samarbeta för patientens bästa

Nästa artikel