Skip to main content
Hem » Diabetes » Min nya insulinpump Tandem t:slim X2™ är så enkel att använda
Sponsrad

Snart 12-åriga Wilma fick typ 1-diabetes när hon var 4 år. Det var en dramatisk upplevelse för hela familjen och det blev drivkraften till familjens stora engagemang i att öka kunskapen om typ 1-diabetes. 

Vi märkte att Wilma var trött och hängig och att hon kissat väldigt mycket så jag googlade och fick träff på typ 1-diabetes, berättar mamma Maria. När vi sökte vård visade det sig att Wilma hade fått en svår ketoacidos, vilket är ett livshotande tillstånd då blodet blivit surt. Hon behövde vårdas på IVA och de kunde inte ge några garantier för att hon skulle klara sig.

Men Wilma repade sig och efter ett par veckor på sjukhuset fick familjen komma hem.

Rätt tekniska hjälpmedel för individen

Första tiden var tuff. I ett halvår behandlades Wilma med insulinsprutor men sen fick hon en insulinpump och ett halvår senare fick hon CGM (kontinuerlig blodsockermätning).

– Men helt ärligt så blev det katastrof. Sensorn visade aldrig rätt blodsockervärde och Wilma fick eksem av klistret som fäster sensorn på huden. Vi provade att byta till Dexcom och det var först då det började fungera. Efter 1,5 år hittade vi äntligen ett hjälpmedel som visade korrekt värde och som inte gav något eksem, det var som en dröm.

– Men Wilmas insulinpump var inte kompatibel med Dexcom. Vi ville så klart ha en insulinpump som kunde samarbeta så vi läste på om insulinpumpen Tandem t:slim X2™ och allting stämde, den ville vi ha!

Det bästa med min nya insulinpump

– Det bästa med min nya Tandem t:slim X2 insulinpump är att den är så enkel att använda, berättar Wilma. Den har touch-skärm, enkla menyer och hemknappen, som ser ut som ett ”T”, är bra. Den gör att allt går mycket snabbare.

– Jag känner mig mycket tryggare nu. Pumpen har Control-IQ™-teknologi som gör att den kan gasa och bromsa insulindoseringen, vilket hjälper mig jättemycket. Och den visar blodsockervärdet när jag ska ta insulin, så jag slipper mäta det.

Mamma Maria fyller i:

– Att det finns olika basalprogram tycker jag är jättebra. Man har bättre förutsättningar att få ett bra blodsocker. Pumpen har så många bra funktioner som passar oss.

Pumpen har förbättrat sömnen för oss allihop i familjen. Men det som gör mig gladast är att Wilma får hjälp i sin vardag. Hon har fått nya förutsättningar att klara sig själv.

Maria

– Med teknik som fungerar kan man hitta ett nytt förhållningssätt till sin typ 1-diabetes. Det är fortfarande väldigt mycket att tänka på, och det är extra svårt för barn och ungdomar som växer, men tekniken underlättar helt klart! Vi är mycket nöjda med det systemet vi har nu. Och supporten, hjälpen och stödet från Rubin Medical har varit toppen.

Ökad kunskap bidrar till ökad forskning

– För att sprida kunskap om typ 1-diabetes och samla in pengar till barndiabetesfonden har vi grundat föreningen Wilmas vänner tillsammans med Wilmas mormor och morfar och Anders och Pernilla som driver en restaurang och Hemköpsbutik i Malung och Karlstad. Vi förstod ju att om ingen vet vad typ 1-diabetes är då skänker man heller inte pengar till forskning. Vi skapade en barndiabetesdag som så småningom växte till en barndiabetesgala.

År 2020 fick Wilmas vänner ”the Maximus prize”, ett pris instiftat för att uppmärksamma en eller flera personer som uppnått extraordinära resultat med forskning eller bidragit till att underlätta livet för barn och unga med diabetes i Sverige. 

Next article