Hem » Diabetes » Laylas insulinproduktion ökade efter injektion av stamceller 
Sponsrad

Vi träffar 31-åriga Layla som är en sprudlande glad och positiv kvinna. Hon fick diagnosen typ 1 diabetes för 4 år sedan, men hennes liv med T1D ser lite annorlunda ut än för de flesta andra som levt med sjukdomen några år. 2019 fick hon möjlighet att delta i en forskningsstudie – och det gav resultat! 

Layla deltog i studien ProTrans-2 och tillhör gruppen som fick stamcellsinfusion. Förhoppningen är att immunförsvaret kan läras om. Detta till att inte angripa de insulinproducerande betaceller som finns kvar under en period efter insjuknandet i typ 1 diabetes. Kan man bevara en del av insulinproduktionen kan man därför underlätta livet med T1D mycket och risken för framtida komplikationer minskar. 

Insulinproduktionen ökade 

Laylas resultat är helt enastående. Den egna insulinproduktionen har inte bara bibehållits utan också ökat sedan hon fick stamceller. Insulinproduktionen fortsätter ännu att öka. 

– Jag tar för det mesta insulin till maten men det är små mängder, en eller ett par enheter bara. Jag tar ungefär samma mängd 3,5 år senare och det har jag förstått är stort. 

Att delta i en studie är inte ett självklart val för alla. Layla däremot tog chansen direkt när hon såg en annons om att man sökte studiedeltagare. 

layla

Layla Potipa

Deltagare i studien ProTrans 2

Foto: Privat

– Jag tänkte att jag inte hade något att förlora. Det kanske inte kommer göra någonting för mig, vilket är samma resultat som om jag inte varit med. Men det kanske i så fall kan hjälpa någon annan. 

En enklare vardag

I september 2020 kom de första resultaten från studien: man hade påvisat signifikant effekt. De patienter som behandlades med ProTrans hade bevarat en högre insulinproduktion efter 12 månader jämfört med de som behandlades med placebo. C-peptid-nivåerna, ett mått på kroppens egen insulin-produktion, hos de patienter som fick placebo minskade i snitt 47%. I jämförelse med i snitt 10% för de som fick Protrans. 

Vi som levt med T1D i många år häpnar när vi pratar med Layla av hur lite hon tänker på sin sjukdom i vardagen och vad mycket det finns att vinna även om en inte blir botad. 

– Jag känner inte att min vardag har ändrats så mycket sedan jag fick typ 1 diabetes men jag försöker också alltid hitta det positiva i saker. Jag kan inte riktigt tänka mig hur det skulle vara att behöva tänka på blodsockret hela tiden. Det har jag stor respekt och förståelse för. Jag brukar säga att jag har lyxdiabetes! 

En spännande framtid 

Layla har stort hopp inför framtiden, både för egen del och för alla andra som lever med typ 1 diabetes. 

– Jag tror absolut att forskarna kommer hitta botemedel för typ 1 diabetes, och ändå relativt snart. Det känns nära och det är spännande! Det finns en anledning till att jag inte skaffat någon diabetes-tatuering än. 

Vi lämnar samtalet med Layla med stora leenden och en rejäl dos med hopp inför framtiden. 

Efter de positiva resultaten med ProTrans på vuxna har man nu påbörjat en liknande studie med nydiagnostiserade barn och ungdomar. Vi på T1D-appen kommer självklart att fortsätta följa det spännande arbetet framöver! 

Om T1D-Appen

T1D-appen är Sveriges största plattform för alla som lever med eller nära någon med typ 1 diabetes. Här finns anpassad kunskap, nyheter, kolhydratlistor & mycket mer.

Nästa artikel