Skip to main content
Hem » Diabetes » Jesper Karlström: ”Du kan uppnå det du vill, även om du har diabetes!”
Sponsrad

Jesper Karlström har nått stora framgångar inom fotbollen, trots att han har sin diabetes att ta hänsyn till. Idag spelar han i den polska fotbollsklubben Lech Poznan, men har också varit uttagen i landslagstruppen sedan i våras. Tack vare Eversense® E3 långtids-CGM kan han ha koll på sina glukosvärden och känna mer frihet, både på fotbollsplanen och utanför.

Jesper fick diabetes typ 1 när han var 16 år. Även om han nu är van vid allt som det innebär, kräver det ändå hans uppmärksamhet konstant. 

– Innan jag kom till Polen så var jag lite nervös, men klubben har varit fantastisk och jag har en jättebra läkare här i Poznan (Dr. Andrzej Gawrecki) som stöttar och hjälper mig, säger Jesper Karlström.

Hur påverkar din diabetes dig, både på plan och utanför? 

– Jag försöker att vara positiv, men det är klart att det påverkar mig. På planen känner jag dock sällan av det och jag har nästan aldrig blivit låg under en match, främst på grund av att adrenalinet höjer blodsockret, säger Jesper. 

Foto: Przemyslaw Szyszka

Tack vare hans hjälpmedel kan han känna sig mer fri, både på plan och utanför.

– Jag har ett långtids-CGM-system som heter Eversense, som mäter mina glukosnivåer kontinuerligt. Jag har en liten sensor som sitter under huden i 6 månader, samt en avtagbar sändare och en app där jag kan följa mina värden. Insulin tar jag med penna och så har jag även en vanlig blodsockermätare (CONTOUR®NEXT ONE) för att kalibrera med, förklarar Jesper.

Varför har du valt att använda just dessa hjälpmedel?

Jesper blev tipsad av sitt sjukhus att prova Eversense. Nu vill han rekommendera andra med diabetes att också testa Eversense. Jesper fick just nya generationen Eversense® E3 insatt, som lanserades i oktober 2022.

– Jag gillar noggrannheten och frihetskänslan av att inget ”sitter fast” på mig. Oftast tar jag av mig Eversense-sändaren under match och träning*. Sedan sätter jag bara tillbaka den med ett dubbelhäftande plåster, utan att behöva byta sensor eller starta om systemet. Jag har använt Eversense sedan hösten 2018, utan den skulle jag känna mig vilsen och ha väldigt svårt att klara mig.

Jesper förklarar även att Eversense ger varningar genom att vibrera på armen, så att han har koll utan att behöva titta i mobilen. Då kan han exempelvis bli varnad om lågt blodsocker när han sover.

Tycker du att diabetes hindrar dig från att uppnå dina drömmar?

– Det är självklart tufft att leva med diabetes, men det har aldrig varit en ursäkt för att inte kunna göra det jag vill. Bra hjälpmedel är ett måste och för mig har Eversense varit ovärderligt. Du kan uppnå det du vill, även om du har diabetes!

Kan jag få Eversense?

Eversense®E3 är världens enda långtids-CGM-system som håller i upp till 6 månader. Idag har majoriteten av alla personer med typ 1-diabetes tillgång till någon form av sensorbaserad glukosmätare via sin vårdgivare. Eversense är avsett för personer över 18 år som är berättigade till ett CGM-system. Prata med din vårdgivare om du är intresserad av Eversense.

OM ASCENSIA

Ascensia har mer än 80 års erfarenhet av att hjälpa människor att hantera sin diabetes. Våra produkter säljs i mer än 125 länder över hela världen.

Vi står bakom den världskända CONTOUR®-produktportföljen med system för blodsockerkontroll och vi är sedan juni 2020 den exklusiva globala distributionspartnern för Eversense®-systemet för kontinuerlig glukosövervakning från Senseonics. Och vi är fast beslutna att fortsätta att utöka vår produktportfölj med fler innovativa och livsförändrande produkter.

Next article