Skip to main content
Hem » Diabetes » Tack vare insulinpumpen är det lättare för Frida att ta över sin diabetesbehandling själv
Diabetes

Tack vare insulinpumpen är det lättare för Frida att ta över sin diabetesbehandling själv

frida rubin medical
I samarbete med: Rubin Medical
rubin medical logo
Foto: Privat
frida rubin medical
I samarbete med: Rubin Medical
Foto: Privat

Jag är en 16-årig tjej från Alingsås och har haft typ 1-diabetes i snart åtta år. Jag gillar att träna och vara aktiv. På sommaren blir det löpning, orientering och vattenskidor och på vintern övergår träningen till längdskidåkning i Hestra IF’s regi. Under hela året åker jag på regelbundna hoppträningar med min häst Calamity Jane.

När jag som nio-åring fick diabetes behandlades jag det första halvåret med insulinpenna och stick i fingret. Sedan fick jag äntligen insulinpump och så småningom även CGM

Mamma Mariette berättar:
– Under dessa 7 år är det så mycket vi varit med om. I början valde Frida till och med bort att äta ett äpple för att slippa ta sprutan och det gjorde så ont att se. Det var ett lyft att få insulinpump men sen fick familjen verkligen kämpa för att få CGM. Det var en tuff resa. 

rubin medical
Foto: Rubin Medical

– Men nu är det så lyxigt. Allt har bara blivit bättre och bättre. Nu använder Frida insulinpumpen Tandem t:slim X2™ och Dexcom G6. Uppdateringarna med Basal-IQ™-teknologi och nu senast Control-IQ™-teknologi har gjort att pumpen sköter sig mer och mer själv.

Frida berättar:

– Jag har haft Control-IQ-teknologi sedan september 2020 och det har varit väldigt bra.

Fridas mamma flikar in:
– Det har varit helt suveränt. Det gick fort att lära sig och pumpen är väldigt självinstruerande. Det gäller att man räknar kolhydrater, då fungerar det som bäst. 

Inneburit en jätteskillnad för hela familjen

Mamma Mariette fortsätter: –Nätterna säger jag bara, det är sådan skillnad! Det beror lite på hur Fridas blodsocker ligger när hon går och lägger sig men det är bara enstaka gånger vi får gå upp och ge extra socker om Frida har tränat mycket eller slarvat med kvällsmaten. Tack vare sömnprofilen ligger hennes blodsocker stabilt och från midnatt till morgon ligger det nu på 99% inom målområdet. Det är jättebra! 

– Control-IQ-teknologin har gjort det lättare för Frida att ta över sin diabetesbehandling själv, hon vill ju ta eget ansvar och att vi föräldrar bara finns i bakgrunden och stöttar. Man måste låta barnen bli självständiga. 

– Allt är positivt faktiskt. Och när det har varit frågor så har Rubin Medical varit väldigt hjälpsamma med support och snabba leveranser

– Andra bra saker att nämna är att Dexcom G6 har blivit mycket mindre och att man slipper kalibrera. Den är enklare att sätta på och håller i tio dagar. Det är toppen! Och pumpen är lätt att arbeta med, den är smidig och enkel och har touch screen. Färgområdena, pilarna och varningarna är också väldigt tydliga.

Aktivitetslägret Sockertoppen har gett nya vänner

När Frida var tio år såg hennes mamma en annons för Sockertoppens aktivitets-
läger för barn med diabetes och anmälde Frida direkt. Sedan dess har Frida varit med på flera av Sockertoppens läger och aktiviteter. Eldsjälen i Sockertoppen är skidåkaren Robin Bryntesson, som själv har typ-1 diabetes. Efter en framgångsrik skidkarriär startade han aktivitetslägret 2011 och sedan dess har det vuxit och blir mer populärt för varje år.

– På Sockertoppens läger händer alltid roliga saker, berättar Frida. Vi får prova på olika aktiviteter som till exempel rullskidor och det anordnas små tävlingar och utmaningar som är väldigt kul. Det är också roligt att träffa andra i samma situation.

Jag har fått flera nära vänner genom lägret.

Next article