Hem » Diabetes » Insulinpump – systemet som ger mer frihet
Sponsrad

Tidigare kontrollerade föräldrarna Miros blodsocker minst en gång i halvtimmen. Nu har livet blivit enklare. Det är tack vare det nya så kallade MiniMed™ 780G-systemet som sjuårige Miro kan vara friare – och föräldrarna lugnare.

Han är en positiv kille, Miro. Det har han alltid varit, berättar mamma Marie Samuelsson. Miro var sjutton månader när han fick diabetes typ 1 och minns inget annat. Att vara ständigt påpassad och behöva sticka i fingret många gånger varje dag var hans vardag. Nu behöver han däremot inte känna sig ständigt skuggad, då hans föräldrar kan följa hans värden via en app i mobilen.

Koll på värdena

De första åren svängde Miros blodsocker mycket. Små barn sitter sällan still och äter inte alltid som man har tänkt – då är det svårare att förutse insulinbehovet. Har man inte stenkoll på värdena kan en person med diabetes snabbt få för lågt blodsocker, vilket är allvarligt och till och med kan bli livshotande.
– Miro känner inte själv när han blir för hög eller för låg, därför behövde vi kontrollera hans blodsocker hela tiden. Vi var som klistrade vid honom, dygnet runt, säger Marie.

Sedan snart två år använder Miro MiniMed 780G-systemet som justerar insulindoseringen automatiskt och läser av glukosnivåerna var femte minut. Systemet består av en insulinpump, en kalibreringsfri sensor och ett infusionsset. Alla värden skickas sedan till en app.

Större frihet

Fördelarna med det system som Miro nu använder är många.
– Det är som natt och dag. Vi behöver inte längre störa när han leker och kan ge honom större frihet. Den nya pumpen hjälper till att justera insulindoseringen automatiskt när blodsockret stiger eller sjunker och kan därmed gasa eller bromsa insulintillförseln. Det gör att vi och skolpersonalen kan koppla av på ett helt annat sätt, säger Marie.


Apropå skolan, hur funkar det där?

– Det har varit helt fantastiskt. Redan på förskolan såg vi till att personalen fick rätt utbildning, det är ett stort ansvar att sköta ett barn med diabetes. Nu går Miro i första klass och alla är mer trygga med sjukdomen. Miros resursperson har en mobil med Medtronics app och kan lätt följa värdena. Behöver han snabbt påfyllnad av kolhydrater finns det alltid en frukt eller till och med chokladbit nära tillhands.

Leva som alla andra

Diabetes är alltid närvarande i familjens liv, men Marie bestämde redan när Miro fick sin diagnos att sjukdomen inte skulle få styra över deras tillvaro.

– Vi har valt att inte göra det till ett större problem än vad det är, men det är klart att vi kanske är mer uppstyrda än föräldrar till friska barn. Miro måste äta på regelbundna tider och vi måste alltid lägga in antalet kolhydrater han äter i pumpen. Men nu kan han gå ut och sparka fotboll själv eftersom vi kan följa hans blodsocker från mobilen. Miros diabetes ska inte hindra honom från att leva som andra – det gäller bara att dosera insulin i förhållande till kolhydraterna.

Om MiniMedTM

MiniMed™ 780G-systemet justerar insulindoseringen automatiskt och korrigerar glukosnivåer upp till var femte minut, dygnet runt, utan fingerstick och kalibreringar, och med endast ett byte av infusionsset per vecka. Användare som har de rekommenderade inställningarna i pumpen uppnår ca 80 procent tid inom målområdet, vilket är 10 procent över det internationella behandlingsmålet för personer med typ 1-diabetes.

Nästa artikel