Hem » Diabetes » Ibland glömmer jag nästan bort att jag har typ 1-diabetes
Sponsrad

Tim Malmström, 22 år, har en aktiv vardag. Han tränar, träffar kompisar, är sambo och jobbar som revisor. Och så har han typ 1-diabetes.

Jag vill gärna se mig själv som en helt vanlig människa. Jag måste kanske planera lite mer, och ha lite mer kontroll, men annars är skillnaden på min och mina kompisars vardag inte lika stor nu när jag har insulinpump.

Tim har alltid gillat att ha mycket på gång. Det sociala är viktigt och han umgås gärna med kompisar, sambon och familjen. Att jobba och komma in i arbetslivet känns också spännande.

– Jag tror inte jag hade mått så här bra utan min insulinpump, berättar Tim.

Jag är en kille med fullspäckat schema och jag sitter nästan aldrig still. Då måste man ha bra hjälpmedel.

Tim Malmström

Från penna till pump

– När jag var liten hade jag först insulinpenna och det tyckte jag inte om. Det kändes som att alla tittade på mig när jag skulle sticka mig i magen och en del klasskamrater tyckte det var otäckt att se när jag tog insulin. Så när jag fick en insulinpump blev det mycket bättre men tyvärr fungerade sensorn till den pumpen inte så bra för mig och jag fick många felvärden.

Nu använder Tim ett system med insulinpumpssystemet Tandem t:slim X2™ med Dexcom G6 CGM (kontinuerlig blodsockermätning).

– När jag bytte till Dexcom G6 fungerade det helt perfekt. Jag kan förlita mig på glukosvärdena, och jag slipper kalibrera. Ibland glömmer jag nästan bort min diabetes. Det är så skönt.

Vad är skillnaden mellan insulinpenna och insulinpumpssystem?

En film för dig som är nyfiken på skillnaden mellan behandling med insulinpenna och ett avancerat insulinpumpssystem.

Vad gillar du bäst med Tandem t:slim X2?

1. Control-IQ™-teknologin. Den innebär att pumpen både kan gasa och bromsa insulindoseringen och jag slipper ha ett blodsocker som en berg- och dalbana.

2. De personliga profilerna. När jag är sjuk är det skönt att kunna aktivera sjukprofilen som ger mig mer insulin och håller blodsockret i schack. Den kan jag även använda om jag har en lat helg, som man kan behöva ha ibland.

3. Träningsprofilen. När jag tränar får jag ett lite högre blodsocker och jag slipper äta lika mycket druvsocker.

Har du något tips till andra med typ 1-diabetes?

  • Var nyfiken och ta reda på hur din egen kropp fungerar. Det finns inget facit för alla. Med kunskap kommer frihet.
  • Jämför dig aldrig med någon annan som har diabetes. Alla är olika, det är jätteviktigt att veta.
  • Stressa inte över att försöka få ett perfekt HbA1c. Det är klart att man vill ha bra värde men man får inte glömma det liv man lever här och nu. Diabetes är bara en del av livet, inte allt.
  • Hitta rätt hjälpmedel som fungerar för dig. Prata med din läkare och våga prova nya, moderna hjälpmedel. Våga stå på dig.
  • Var öppen med din diabetes. Berätta för alla i din omgivning.

Vad skulle du ge för tips till de som inte har diabetes?

  • Var nyfiken och våga fråga.
  • Lyssna och stötta när det behövs.
  • Förstå att man inte får typ 1-diabetes för att man gjort något fel.

Nästa artikel