Hem » Diabetes » En jämn blodsockernivå främjar långsiktig hälsa
Sponsrad

För många människor präglas vardagen av ojämna blodsockernivåer. Skiftningarna kan påverka energinivån, prestations- och koncentrationsförmågan negativt. Ett blodsocker som åker bergochdalbana kan även öka risken för diabetes, demens, fetma och hjärtkärlsjukdom. Ett svenskutvecklat bubbelvatten som balanserar blodsockret kan göra det lite lättare att äta och dricka hälsosamt.

Bubbelvattnet Good Idea har utvecklats av DoubleGood, vars vision är att bidra till människors hälsa och välbefinnande genom att erbjuda drycker som vilar på solid vetenskaplig grund, har bevisade hälsobefrämjande effekter och underlättar en hälsosam och hållbar livsstil. 

Good Idea är ett resultat av forskning vid Lunds universitet och kliniska studier visar att det fungerar. När det dricks till maten bidrar det till att minska blodsockerstegringen efter måltiden. Den direkta effekten är att man kan slippa tröttheten och sötsuget som ofta kommer en stund efter att man ätit. På längre sikt är ett balanserat blodsocker en viktig del i en hälsosam livsstil, säger Elin Östman doktor i näringslära och forskningschef på DoubleGood.

–Många äter på ett sätt som riskerar att leda till stora och snabba blodsockersvängningar. Dessa kan i längden försämra förmågan att reglera energiupptaget från maten och resultera i ett prediabetiskt tillstånd med ständigt höga insulin- och blodsockernivåer. Ett balanserat blodsocker utan snabba upp- och nedgångar hushåller däremot med kroppens resurser, säger Elin Östman.

Tanken är att Good Idea ska göra det lättare att ställa om till matvanor som planar ut blodsockerkurvan. En viktig målgrupp är människor som befinner sig i ett prediabetiskt tillstånd och kan förebygga diabetes med hjälp av livsstilsförändringar. Drycken kan också göra stor nytta för dem som har en ärftlig predisposition för diabetes och för alla som vill främja sin hälsa.

Elin Östman 
Doktor i näringslära och forskningschef på DoubleGood
Foto: DoubleGood

Rätt måltidsordning och vinäger bra för blodsockret

Good Ideas aktiva ingredienser är aminosyror och krom. Vetenskapliga studier visar att när Good Idea dricks till maten kan blodsockersvaret efter en måltid sänkas med 20 till 30 procent. 

Elin Östman framhåller att det även finns andra sätt att balansera sitt blodsocker med hjälp av maten.

–Ett gammalt husmorsrecept är att dricka en liten mängd vinäger. Det saktar ner magsäckstömningen och ger en långsammare blodsockerstegring. För den som inte vill dricka vinäger fungerar det nästan lika bra med en sallad med syrlig dressing. Långsamma kolhydrater med mycket fibrer, som rotfrukter, mathavre, matvete och fullkornsbröd ger också ett jämnare blodsocker. Och så kan måltidsordningen, det vill säga i vilken ordning man äter maten på tallriken, ha stor betydelse. Bäst för blodsockret är att äta proteinerna och grönsakerna innan du hugger in på potatisen och riset. Man kan säga att Good Idea med sina aminosyror, som ju är basen i alla proteiner, härmar den mekanismen, säger hon.

Nästa artikel