Hem » Diabetes » Egenvård är viktigt för personer med Diabetes
Sponsrad

Nyckeln till ett liv med hög livskvalitet som diabetiker är att minimera risken för fotkomplikationer. Genom att arbeta preventivt och ingripa i god tid så går det att undvika många av problemen, säger David Hultberg som är Leg.Ortopedingenjör och Clinical Process Developer på Aktiv Ortopedteknik.

Diabetes är ett stort folkhälsoproblem som ökar drastiskt både globalt och i Sverige. Den börjar som en tyst sjukdom med symptom som till exempel ökad törst och frekventa toalettbesök. Sjukdomen är livslång med flertalet senkomplikationer. Diabetesfotsår är en av dessa senkomplikationer och drabbar cirka 5% (på EU-nivå ligger nivån på närmare 10%) procent av alla personer med diabetes i Sverige. Fotkomplikationer relaterade till diabetes är vanligt förekommande, vilket resulterar i höga sjukdomsrelaterade kostnader. Det är därför viktigt att personer med diabetes tar hand om sina fötter och får den hjälp som de behöver.

Förhindra allvarliga komplikationer

Diabetiker får ofta nedsatt syn, känsel och blodcirkulation som tillsammans utvecklar en sämre fotstatus.

–En person med diabetes producerar mindre svett pågrund av de nervskador som diabetes ger, vilket gör huden torr och skör. Fettkuddarna påverkas också och det kan leda till en ovadderad fot som ökar risken för förhårdnader och i förlängningen också sår. När blodcirkulationen i foten försämras blir sår mer svårläkta och det finns risk för infektion i foten. Vid akut infektion kan amputation bli nödvändigt men det är en livräddande åtgärd, säger David. Risken för att drabbas minskas avsevärt genom rätt kost, regelbunden motion, rökstopp och om läkarens medicineringsråd följs. Att gå på regelbunden fotundersökning på sin vårdcentral är en viktig del för att tidigt fånga upp behov av fotvård och ortopedteknisk service.

Aktiv Ortopedteknik arbetar tillsammans med Sveriges regioner efter ett standardiserat och evidensbaserat vårdprogram. De arbetar i nära samarbete med diabetesteam, och kan hjälpa till med allt från skor, inlägg och strumpor till ortoser och proteser.

Fotvårdskola: Viktig kunskap till diabetiker

Tvätta fötterna:
– Använd ljummet vatten.
– Torka särskilt noga mellan tårna.
– Använd en mjuk handduk.

Smörj in dina fötter:
Använd fuktighetsbevarande kräm som innehåller karbamid om du har torr eller sprucken hud. Tänk på att massera in krämen i huden.

Byt strumpor:
– Byt varje dag.
– Strumpor i naturmaterial (bomull och ull) är snälla mot fötterna.
– Välj helst strumpor utan sömmar eller vänd sömmarna utåt.
– Välj strumpor med mjuk resår.

Fila förhårdnader:
Skär eller klipp aldrig i förhårdnader. Använd istället en fotfil av sandpapper.

Klipp naglarna:
Klipp efter tåtoppens form och inte för kort. Runda försiktigt till kanterna med en nagelfil om de känns vassa.

Titta på dina fötter
Kontrollera dagligen efter sår, sprickor, rodnader och förhårdnader. Med hjälp av en spegel kan du se hela foten. 

Sår, sprickor, förhårdnader, rodnader
Om du har sår, sprickor, förhårdnader, rodnader eller andra hudförändringar ska du visa detta för din ansvariga läkare, diabetessköterska eller medicinska fotterapeut. Dessa förändringar ökar risken för allvarliga fotsår och du behöver remitteras till medicinsk fotvård och ortopedteknisk avdelning. 

Nästa artikel