Hem » Autoimmuna sjukdomar » Överrösta din PsA
Autoimmuna sjukdomar

Överrösta din PsA

Foto: Shutterstock

Psoriasisartrit (PsA) går i dagsläget inte att bota, men det går att leva ett bra liv med hjälp av de behandlingar som finns. Din läkare kan hjälpa dig att hitta en behandling som passar just dig. Men hur vet man vilka frågor och krav man ska ställa när man pratar med sin läkare? Till din hjälp finns Samtalsguiden så att du på bästa sätt kan förbereda dig inför ditt läkarbesök.

Många patienter vågar inte lyfta vad man har för behov och vad man vill med sitt liv. Är du en äldre person kanske ditt önskemål är att kunna ta en lugn promenad och leka med dina barnbarn. Är du en yngre person med ett aktivt liv har du kanske helt andra ambitioner. Din psoriasisartrit kan ta mycket ifrån dig, men inte din röst. Så använd den. Tala med din läkare om dina behandlingsmål och funderingar.

Det är sjukdomens svårighetsgrad och typ av symptom som bestämmer vilken behandling du får. Trots att du kan ha liknande symptom som någon annan betyder det inte att behandlingen kommer att vara densamma. Den anpassas efter din livsstil och din sjukdomshistoria.

Ta hjälp av Samtalsguiden

Att vara tydlig med vad som är viktigt för dig och vad du vill få ut av din behandling kan många gånger underlätta att få rätt hjälp och behandling. Att veta vilka möjligheter till vård som finns och vilka rättigheter man har gör kontakterna med sjukvården lättare, en bra dialog med vårdteamet gör behandlingen enklare.

För att du ska kunna förbereda dig på bästa sätt inför ditt läkarbesök, ladda ned eller skriv ut Samtalsguiden. Där kan du skriva ned dina ”må-bra” mål, frågor kring dina symtom, behandling och hur du vill att ditt liv ska se ut.

Hur förbereder du dig?

Tiden hos läkaren är ofta begränsad. Det är därför viktigt att du redan innan har tänkt igenom vad du vill ha sagt och vad du vill få ut av ditt besök. Men det är inte alltid så enkelt. Här är några punkter som kan hjälpa dig och din läkare att ta fram rätt behandling för dig:

  • Genom att vara påläst och ställa frågor kan du få reda på vilka behandlingsalternativ som är bäst för just din livssituation.
  • Var öppen med hur din PsA påverkar ditt liv, både fysiskt och känslomässigt. Läkaren kan med hjälp av den informationen komma fram till vilken behandling som passar dig bäst.
  • Vad har fungerat respektive inte fungerat med tidigare behandling? Avvek du från behandlingsplanen? Vad har du haft för besvär med din behandling?
  • Var tydlig med dina mål och vilka förväntningar du har på din behandling. Prata med din läkare om du undrar över något eller inte är nöjd med nuvarande behandling.
Nästa artikel