Skip to main content
Hem » Autoimmuna sjukdomar » Mjukgörare utgör en viktig bas i psoriasispatienters behandling
Autoimmuna sjukdomar

Mjukgörare utgör en viktig bas i psoriasispatienters behandling

Foto: Shutterstock

Psoriasis är en folksjukdom som orsakas av en alltför snabb tillväxt av hudceller tillsammans med en låggradig inflammation i hela kroppen. För närvarande bedrivs mycket forskning, bland annat med fokus på att kartlägga sjukdomens underliggande mekanismer och att finna nya infallsvinklar för behandling. 

Psoriasis är en systemsjukdom som drivs av en inflammation i kroppen. Psoriasis i kombination med övervikt innebär ofta en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Min forskargrupp kartlägger mekanismerna som styr den systemiska inflammationen vid psoriasis. Målet är att förebygga samsjuklighet med kardiovaskulär sjukdom och att öka förståelsen för den inflammation som driver psoriasis och andra inflammatoriska sjukdomar, exempelvis rhematoid artrit, säger Charlotta Enerbäck, professor och forskare vid Ingrid Asp Psoriasis Research Center i Linköping.

Charlotta Enerbäck

Professor och forskare vid Ingrid Asp Psoriasis Research Center i Linköping.

Den grundläggande behandlingen av psoriasis är oftast att använda mjukgörande och avfjällande salvor och krämer. Psoriasispatienter behöver ofta smörja in huden flera gånger om dagen för att påskynda läkning och återställa den naturliga fuktbarriär de saknar. Det finns ett antal olika preparat att tillgå beroende på formen av psoriasis och vad som passar den enskilde individen bäst. Somliga krämer innehåller medicinska substanser, exempelvis karbamid, salicylsyra eller propylenglykol.

Utvecklar ny salva som påverkar fria syreradikaler i huden

– Vi jobbar bland annat med att utveckla en ny salva som påverkar de fria syreradikalerna som bildas när hudcellerna delar sig i alltför snabb takt, vilket är utmärkande för psoriasispatienter.

Förhoppningen är att den här nya salvan ska kunna göra verklig skillnad för en stor grupp psoriasispatienter, säger Charlotta Enerbäck.

– Det viktiga är egentligen inte vilken mjukgörande kräm man använder, utan snarare att man är noga med att smörja in huden regelbundet. På sommaren upplever många psoriasispatienter att deras besvär minskar eftersom UV-ljus från solen bidrar till att läka inflammation i huden. På vintern är däremot behovet av mjukgörare större eftersom torr inomhusluft kan göra huden torr och narig, säger Charlotta Enerbäck.

Hennes råd till psoriasispatienter som vill lindra sina besvär är dels att regelbundet använda mjukgörare, dels att ta hand om sig själv och sin kropp.

– Alla mår bra av att hålla vikten, men för psoriasispatienter är det av särskilt betydelse att inte bli överviktig. Fettvävnad driver inflammationen och ökad risken för hjärt-och kärlsjukdom hos dessa patienter, säger Charlotta Enerbäck.

Next article