Skip to main content
Hem » Autoimmuna sjukdomar » Hon visste inte var den konstanta tröttheten kom ifrån
Sponsrad

En underaktiv sköldkörtel blir allt vanligare. Vem som helst kan drabbas, dock är det vanligast bland kvinnor i medelåldern. 

Nina Magnusson var bara 20 år gammal när hon kände att något inte stämde. Det gick inte att sätta fingret på vad, men kroppen var ur balans.

Mina symtom var huvudvärk, stress, frusenhet men framförallt en enorm trötthet. Det spelade ingen roll hur mycket jag sov, jag var alltid lika trött.

– Jag har alltid varit en aktiv tjej med många bollar i luften, men ju längre tiden gick desto mer kände jag mig orkeslös, klumpig och med låg livsglädje. Så ska det inte vara i ett normalläge. Till slut bestämde jag mig för att ta olika prover. Det visade sig att jag hade förhöjda värden på min sköldkörtel, så kallad hypotyreos.

Vad innebär egentligen en långsam sköldkörtel?

Det är mycket vanligare än vad många tror. Sköldkörtelns hormoner påverkar mängder av kroppslig funktioner och styr ämnesomsättningen. En långsam sköldkörtel bildar för lite sköldkörtelhormon. Det gör att kroppens ämnesomsättning blir långsammare och att organen och cellerna jobbar långsammare.

Några av de vanligaste symptomen på att din sköldkörtel är långsam:

  • Trötthet och orkeslöshet
  • Viktuppgång och svårighet att gå ned i vikt
  • Ångest och nedstämdhet
  • Frusenhet
  • Långsam matsmältning

Resten av livet

Ninas sköldkörtel var inte så pass långsam att medicinering behövde sättas in. Det bestämdes istället att Nina skulle kolla sina värden var sjätte månad.

– Då behandling av hypotyreos innebär en livslång medicinering ville vi först se om kroppen kunde justera värdena på egen hand. Men efter tre år började jag känna att symtomen blev värre och det visade sig att mina värden hade skjutit i höjden. Då sattes behandling in samma dag.

“Mig själv igen”

Nina var först tveksam till medicinering men ändrade sig trots det åtagande som skulle pågå för resten av livet.

Jag mår mycket bättre nu, framförallt har mina problem med tröttheten blivit bättre. Jag kan fokusera och är i balans. Nu är jag mer mig själv igen.

– Jag måste dock fortsatt regelbundet mäta mina värden så att de är i balans och hitta den medicindos som passar just mig. Det är både medicinen och externa faktorer som påverkar hur min sköldkörtel och kropp mår.

När hon mår som bäst är när hon har bra rutiner, sover ordentligt, tränar bra och äter bra.

– Stress är en stor negativ faktor i den här sjukdomsbilden. Går jag runt och stressar under en lång period utan återhämtning påverkas mina värden negativt.

Det är skönt att veta hur kroppen påverkas av diverse faktorer och hur jag ska leva för att må bra.

Upp till 20% av vuxna lider av sköldkörtelrelaterade problem

Statistiken visar att det är upp till åtta gånger mer sannolikt att kvinnor upplever denna typ av problematik.

Det bästa är att upptäcka problem med sköldkörteln tidigt, innan medicinering behövs sättas in. Det finns även receptfria hjälpmedel som balanserar sköldkörtelns hormoner.

Vad är Thyrolux?

Thyrolux är helt naturliga kapslar som innehåller hela 9 naturliga ingredienser såsom basilika, blåstång, fjärilsranka, guggul, och zink. Åratals av forskning av ingredienserna visar att de gynnar sköldkörteln.

Som läsare får du chansen att prova två paket Thyrolux  till priset av ett, till sammanlagt 60 dagars användning.

Next article