Skip to main content
Hem » Autoimmuna sjukdomar » Cecilia blev fri från symptom vid autoimmun sjukdom via kosten
Sponsrad

I många år präglades Cecilia Nilssons vardag till stor del av ledvärk som genererats av psoriasisartrit. Efter att ha medicinerat i många år fick hon tips om att lägga om kosten till en stenålderskost. Kostomläggningen gav goda resultat och när Cecilia tog det ett steg längre och började äta enligt det autoimmuna protokollet så försvann symptomen från psoriasisartriten helt och hållet.

Både jag och min läkare var glatt överraskade när vi upptäckte hur kosten hade hjälpt mig. Jag gick från att ha mycket ledbesvär som gjorde det svårt att hantera vardagen till att bli helt symptomfri, säger Cecilia Nilsson, grundare av Swedish Paleo, medicinjournalist och specialist på AIP som utbildad Certifierad AIP Coach via USA.

Cecilia Nilsson

Grundare Swedish Paleo

Foto: Charlotte Martinsson 

Den antiinflammatoriska kost som Cecilia först började att äta var paleolitisk kost, eller paleo. Det handlar om att tillämpa en kost som bygger på det våra förfäder åt under evolutionen och fram till äldre stenåldern. Inom paleo utesluts bland annat mejeriprodukter, socker, hel- och halvfabrikat samt spannmål med gluten.

Testade autoimmun kost

– Jag var nyfiken på hur man kunde ta min kost ett steg vidare för att må ännu bättre. Då upptäckte jag det autoimmuna protokollet. Det är en elimineringskost där man utesluter en lång rad livsmedel under 1-3 månader. Detta är livsmedel som kan bidra till inflammation, dysbios i tarmfloran samt porös tarmvägg med läckande tarm som följd. När man äter AIP kan läckande tarm läka, tarmfloran bli normal och då kan även ett överaktiverat och felinställt immunsystem korrigeras. På så vis kan den autoimmuna attacken på kroppens vävnader upphöra, säger Cecilia Nilsson. 

Hon åt enligt det autoimmuna protokollet i fyra månader och mådde bättre än någonsin tidigare. Förutom psoriasisartriten försvann även Cecilias allergier, astma samt psoriasis vid kostomläggningen. Efter detta sadlade hon om till att arbeta med kost och hälsa på heltid och utbildade sig till kostrådgivare. Idag jobbar hon via sin hemsida Swedish Paleo med att hjälpa andra och har också gett ut fyra kokböcker med AIP-recept. 

Man ska inte underskatta kostens betydelse för personer som har kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar.

– Genom att justera sin kost kan man ofta åstadkomma stor skillnad i sin vardag då symtomen kan lindras avsevärt och i vissa fall försvinna helt. Men man ska komma ihåg att man inte blir botad, utan sjukdomen finns kvar latent i kroppen även om rätt kost lindrar besvären, säger Cecilia Nilsson.

Cecilia Nilssons tips till dig som vill lindra symtom vid autoimmun sjukdom med kosten:

  • Laga mat från grunden. Ät mycket grönsaker av olika sorter, de innehåller mängder av fibrer som är bra för din tarmflora. 
  • Köp ekologiskt kött, gärna gräsbeteskött och helst vildfångad fisk. Inälvsmat är också extra bra då det innehåller mängder av mikronäringsämnen. För att skynda på läkningen av tarmen kan man även lägga till kollagenpulver i kosten.
  • De flesta personer med autoimmun sjukdom har obalans i tarmfloran. Ta extra probiotika i form av kosttillskott eller ät syrade grönsaker och surkål.
  • Undvik fetter som innehåller mycket Omega 6, vilka kan driva på inflammation. Detta är exempelvis solrosolja, margarin och frityrolja. Ersätt med olivolja, kokosolja och avokadoolja. Lägg gärna till fiskleverolja för extra Omega 3.
  • Undvik alla livsmedel med E-nummer, socker och gluten.
  • Ät autoimmun kost i mellan 4-12 veckor för att se om det kan lindra dina besvär.

Next article