Hem » Astma och allergi » Utbudet av högkvalitativ hudvård till ett bra pris ökar stadigt, även för allergiker
Astma allergi och atopiskt eksem

Utbudet av högkvalitativ hudvård till ett bra pris ökar stadigt, även för allergiker

hudvård kvinna
I samarbete med: Lidl
Foto: Unsplash
hudvård kvinna
I samarbete med: Lidl
Foto: Unsplash

Hudvård av bra kvalitet har länge varit synonymt med höga priser, men på senare år har allt fler produkter som kombinerar hög kvalitet med ett lågt pris dykt upp på marknaden. En av de aktörer som leder utvecklingen är Lidl, som med sin hudvårdsserie Cien både satsar på bra basprodukter, mer avancerade hudcremer samt produkter som är särskilt framtagna för allergiker.

För ett par år sedan lanserade vi Cien Sensitive, en serie med hud- och hårvård som är Svanenmärkta och godkända av Astma- och allergiförbundet. Dessa produkter innehåller inga parfymer, eller färgämnen. För oss är det viktigt att alla astmatiker, allergiker och personer som av olika skäl föredrar hud- och hårvårdsprodukter utan allergiframkallande ämnen och parfym ska kunna unna sig den typen av produkter. Därför är bra kvalitet till ett lågt pris viktigt även i det sammanhanget, säger Per Hofman, teamchef för inköp på Lidl.

Centrala storskaliga inköp och det faktum att Lidl är en stor global kedja gör det möjligt för dem att pressa priserna utan att tumma på produktkvaliteten. För visst ska även allergiker ha möjlighet att unna sig bra hudvård som anpassats utifrån deras behov utan att det blir alltför dyrt. Att märka produkterna utan parfym och allergiframkallande ämnen med Svanen och Astma- och Allergiförbundets loggor är en självklarhet eftersom de tillför ytterligare en kvalitetsstämpel som underlättar valet för konsumenter med astma och allergi.

Topprankade i flera produktjämförelser

Lidls ambition med Cienprodukterna är att erbjuda dagligvaruhandelns bästa hud-hår- och kroppsvårdsprodukter. Ciens produkter har blivit topprankade i många produktjämförelser och omskrivna av skönhetsbloggare, vilket bidragit till att allt fler upptäckt att hudvård av bra kvalitet inte behöver vara dyr.

– Vi har ett basutbud, men adderar ofta nya produkter i takt med att efterfrågan ändras. Vi har exempelvis lanserat vårt svar på en riktig lyxserie Cien Cellular Beauty som bland annat innehåller myramaze. Jag är övertygad om att allt fler konsumenter kommer att efterfråga riktigt bra hudvårdsprodukter till ett lågt pris framöver.

Vi har bevisat att bra produkter av hög kvalitet inte behöver kosta skjortan, säger Per Hofman.

Nästa artikel
Hem » Astma och allergi » Utbudet av högkvalitativ hudvård till ett bra pris ökar stadigt, även för allergiker
Astma allergi och atopiskt eksem

Atopiskt eksem är vanligt men det finns många effektiva behandlingsalternativ

Atopiskt eksem är en långvarig inflammatorisk hudsjukdom som förekommer hos både barn och vuxna.De atopiska eksemen blommar ofta upp i perioder och kan variera från mildare besvär med rodnad, torr och kliande hud till svåra besvär med ihärdig klåda och sprucken hud. Nya behandlingsalternativ och intensiv forskning på atopiskt eksem bidrar till att framtiden ser ljus ut för den här patientgruppen.

Atopiskt eksem är en ärftlig benägenhet till en torr hud som ofta innebär att det periodvis uppstår inflammationer i huden. Även om sjukdomen ofta uppträder i skov så har en person med atopiskt eksem alltid kvar sin benägenhet för torr hud, vilket innebär att eksem kan blomma upp igen även efter att ha varit frånvarande i flera år. Atopiskt eksem orsakas av en kombination av ärftliga faktorer och miljöfaktorer, säger Emma Johansson, överläkare på hudkliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

Forskning kring nästa generations behandling

Patienter med atopiskt eksem har ofta en ökad benägenhet till astma och olika typer av allergiska besvär. Sjukdomarna orsakar inte varandra men kan däremot trigga varandra. Många som har både atopiskt eksem och pollenallergi upplever exempelvis att deras atopiska eksem förvärras under pollensäsongen.

Emma Johansson

Överläkare

Foto: Region Stockholm

– Historiskt har forskningen fokuserat mycket på riskfaktorer men nu forskar man mycket på nästa generations behandling av atopiska eksem. Det har traditionellt behandlats med mjukgörande krämer och kortisonkrämer, men på senare tid har en ny generation biologiska immunhämmande läkemedel. Det rör sig om riktade precisionsmedicinska behandlingar som reglerar sjukdomsorsakerna. Den här typen av läkemedel ger förstås nytt hopp till många patienter med svåra besvär, säger Emma Johansson.

Var uppmärksam på dina sjukdomstriggers

– Det är viktigt att patienter som besväras mycket av sina atopiska eksem verkligen uppsöker sjukvården. Man ska inte behöva stå ut svår klåda som har en negativ påverkan på livskvalitet. Det är också viktigt att sjukvården tar sig tid att dels förklara hur sjukdomen fungerar, hjälper patienten att kartlägga sina individuella triggers som kan utlösa skov och går igenom de behandlingsalternativ som finns, säger Emma Johansson.

Hennes råd till personer med atopiskt eksem som vill underlätta sina symptom är att vara noga med att regelbundet använda mjukgörande kräm, som både behandlar och förebygger atopiskt eksem. Var uppmärksam på de faktorer som triggar i gång dina eksem, exempelvis infektioner i kroppen, olika typer av livsmedel eller fysisk träning.

– Behandlingsalternativen har på senare år blivit fler, vilket förstås är positivt.

I framtiden kan personer med atopiska eksem förhoppningsvis erbjudas en mer individanpassad och riktad behandling, säger Emma Johansson.

Nästa artikel