Skip to main content
Hem » Astma, Allergi & Eksem » Ulrika lever ett aktivt liv trots sina atopiska eksem
Astma allergi och atopiskt eksem

Ulrika lever ett aktivt liv trots sina atopiska eksem

I samarbete med: La Roche Posay
Familjen Wänseth. Foto: Erik Hellquist
I samarbete med: La Roche Posay
Familjen Wänseth. Foto: Erik Hellquist

Atopiskt eksem är en folksjukdom som sällan uppmärksammas, trots att det är en hudsjukdom som drabbar allt fler. Fyrtioåriga Ulrika Wänseth diagnostiserades med atopiskt eksem redan som bebis och har under årens lopp lärt sig att leva med sin sjukdom.

Jag var bara nio månader när jag fick mina första atopiska eksem. Som barn sov jag alltid mellan mina föräldrar så de kunde klia mig på natten. Eftersom mina kläder inte kunde tvättas med tvättmedel fick mamma koka dem i stället. Under min uppväxt provade mina föräldrar många alternativa behandlingar som kunde lindra mina eksem, alltifrån att smörja in kroppen med tjära till ljusbehandling och att badda huden med kaustiksoda, säger Ulrika Wänseth.

I tonåren förvärrades hennes eksem. Samtidigt blev hon mer medveten om att hon skiljde sig från andra ungdomar.

– Jag undvek ofta ögonkontakt eftersom jag hade mycket eksem i ansiktet och kunde inte följa med till simhallen på idrottslektionerna eftersom min hud inte tål klor. Det var jobbigt att inte kunna åka till badstranden på sommaren och att ständigt behöva förklara varför jag ser ut som jag gör. Som vuxen blev det lite lättare att acceptera och leva med mina eksem, men känslan av att ha en trång hudkostym som är doppad i klipulver är konstant, även om besvären varierar lite eftersom sjukdomen går i skov, säger Ulrika Wänseth.

Tidskrävande behandling

Att ha atopiskt eksem innebär att man ständigt behöver smörja in sig med olika salvor. Ulrika smörjer in hela kroppen minst två gånger per dag och ansiktet mellan tjugo och trettio gånger per dag. I perioder går hon även på ljusbehandling på sjukhuset, vilket gör att eksemen inte känns lika besvärande.

– Det finns i dagsläget tyvärr inget botemedel mot atopiskt eksem, vilket innebär att jag behöver lägga mycket tid på att smörja in mig i många år framöver. Eftersom min hud är känslig är jag också känslig för beröring men det går upp och ner beroende på om jag befinner mig i ett skov eller ej, säger Ulrika Wänseth.

Mjukgörande kräm påverkar livskvaliteten

Hon har fått mycket stöd och hjälp via Facebookgrupper och patientföreningar och kan leva ett normalt familjeliv, även om det inte är möjligt att exempelvis åka till simhallen med barnen. Ulrika vill gärna rekommendera andra med atopiskt eksem att så fort som möjligt remitteras till specialistvården som ofta har en helt annan kompetens och kan erbjuda andra behandlingsmöjligheter jämfört med primärvården.

– Det finns gott om egenvårdsalternativ för personer med atopiskt eksem. Dessa behandlingar saknar ofta vetenskaplig evidens, jag rekommenderar därför atopiker att i första hand använda de medicinska behandlingar som sjukvården rekommenderar.

Idag har patienter med atopiskt eksem många alternativ vad gäller medicinsk behandling men även olika typer av mjukgörande krämer, där alternativen blivit fler på senare år.

Mjukgörande kräm kan göra stor skillnad för välbefinnandet, på apoteket finns många bra alternativ, säger Ulrika Wänseth.


Om Atopisk dermatit

Atopisk dermatit, även kallat atopiskt eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som orsakar torr hud med kliande eksemutslag som i svåra fall kan täcka större delen av kroppen. Personer med atopisk dermatit har en försvagad hudbarriär. Atopisk dermatit debuterar ofta i barndomen.

Next article