Skip to main content
Hem » Astma, Allergi & Eksem » Underlättar vardagen för astmatiker och allergiker
Astma, Allergi & Eksem

Underlättar vardagen för astmatiker och allergiker

allergiken kan behöva luftrenare
allergiken kan behöva luftrenare
Foto: Unsplash
avatar

Alexander Provins

Sales Director Europe, Blueair

Foto: Blueair

I år har våren kommit rekordtidigt i många delar av landet, vilket innebär att pollensäsongen startar upp ovanligt tidigt.

För dig som har pollenallergi eller någon annan form av astma eller allergi kan en luftrenare vara en god investering som får dig att må bättre i vardagen.

– Man kan tro att inomhusluften är betydligt renare än utomhusluften, men flera studier visar att inomhusluften generellt sett innehåller mer föroreningar än utomhusluften. Föroreningarna kommer dels utifrån och dels från exempelvis stearinljus, öppna spisar och rengöringsmedel som frigör partiklar i luften, säger Alexander Provins, ansvarig för Blueairs europeiska verksamhet.

En luftrenare kan lindra besvären, minska behovet av mediciner och underlätta vardagen för den som har astma eller allergi. En bra luftrenare med god kapacitet kan ta bort nästan all pollen i ett rum på tjugo minuter.

Välj en luftrenare med hög kapacitet

– Mitt tips till den som funderar på att investera i en luftrenare är att välja en luftrenare som rekommenderas av en oberoende tredjepartsorganisation, exempelvis Astma & Allergiförbundet. Välj gärna en luftrenare med en något högre kapacitet än vad som egentligen behövs. Om ditt sovrum exempelvis är tio kvadratmeter stort kan det vara klokt att välja en luftrenare som är dimensionerad för ett rum på femton kvadratmeter. Då går luftreningen snabbare och luften blir snabbare fri från allergiframkallande partiklar, säger Alexander Provins.

”De kan lika gärna användas på jobbet, i bilen eller i andra miljöer”

Prestandamässigt rekommenderar han en luftrenare som klarar av att rena luften i ett rum 2,5 gånger eller mer per timme. Ett annat råd är att välja en luftrenare som är tystgående. Om det visar sig att luftrenaren låter för mycket finns det en risk att du helt enkelt stänger av den, även om du verkligen behöver den. Att luftrenaren är tystgående är viktigt, inte minst för att du ska få en god nattsömn.

Kan användas både i sovrummet och på kontoret

– Satsa gärna på att dammsuga och städa ofta hemma och att alltid ta av dig ytterkläder och skor direkt vid ytterdörren. Det bidrar till att minska andelen allergiframkallande partiklar i luften och genererar i sin tur ett bra inomhusklimat. Många använder en luftrenare i sovrummet och vardagsrummet där man spenderar mest tid, men de kan lika gärna användas på jobbet, i bilen eller i andra miljöer där du vistas mycket, säger Alexander Provins.

Next article