Hem » Astma och allergi » Finsk innovation lindrar pollenallergi
Astma allergi och atopiskt eksem

Finsk innovation lindrar pollenallergi

kvinna med produkt från wello2
I samarbete med: WellO2
UllaCarin Lindquist. Foto: WellO2
kvinna med produkt från wello2
I samarbete med: WellO2
UllaCarin Lindquist. Foto: WellO2

Pollensäsongen är här och miljoner svenskar är berörda. Ett unikt andningsredskap förenar ångandning med motstånd – och minskar därför symtomen.  – Det blir direkt lättare att andas, säger Ullacarin Lindquist som har svår pollenallergi. 

Cirka 30 procent av Sveriges befolkning har pollenbesvär som rinnsnuva, nästäppa och röda ögon. Allergin kan också utlösa astma med symtom som andnöd och hosta. 

Well02 kan hjälpa pollenallergiker och även astmatiker. Andningsredskapet utvecklades i Finland redan 2016 och är en kombination av två var för sig vetenskapligt beprövade metoder: Andning med motstånd och djupinandning av vattenånga. 

– Det unika med produkten är att den förenar dessa två etablerade sätt att förbättra andningskapaciteten och luftvägarnas kondition, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi och en av Finlands ledande lungfunktionspecialister. 

”Allergin lindras och jag mår bättre” 

Ullacarin Lindquist, Stockholm, är extremt pollenallergisk och brukar resa till Kanarieöarna under pollensäsongen. Men varken i år eller förra året kom hon iväg på grund av pandemin. Hennes sambo köpte en Well02 till henne förra året.  

– Jag andningstränar minst en gång om dagen. Allergibesvären lindras, det blir lättare att andas, pulsen går ner och jag mår bättre, säger Ullacarin. 

Så fungerar det 

Att använda WellO2 är enkelt. Du sitter ned och andas genom ett munstycke som har ett justerbart motstånd. Med inandningen drar du in varm vattenånga. Det går också att koppla en näsmask till apparaten. 

Ångan fuktar slemhinnorna och minskar irritationer i luftvägarna eftersom slem och partiklar lättare rensas ut. Det inbyggda motståndet stärker andningsmusklerna på ett mångsidigt och effektivt sätt samt gör dem mer uthålliga, vilket ökar andningskapaciteten. 

Därför hjälper Well02 vid pollenallergi 

Vid pollenallergi minskar nästäppan och slemansamlingar i luftrören av ångandningen och det blir lättare att andas. 

– Ångan bidrar också till att partiklarna som irriterar och orsakar allergiska reaktioner transporteras ut, berättar Anssi Sovijärvi. 

Därför hjälper Well02 vid astma 

Astma kan triggas igång av allergener som pollen. Det finns också en nära koppling mellan astma och försämrade andningsvanor. 

– Astma leder till ojämn och ineffektiv fördelning av inandningsluften i lungorna. Detta kan du förbättra genom andningsträningen med Well02.

Astma hör också ihop med slemansamlingar och dessa minskar av ångandningen, förklarar Anssi Sovijärvi.

Nästa artikel
Hem » Astma och allergi » Finsk innovation lindrar pollenallergi
Astma allergi och atopiskt eksem

Utbudet av högkvalitativ hudvård till ett bra pris ökar stadigt, även för allergiker

Hudvård av bra kvalitet har länge varit synonymt med höga priser, men på senare år har allt fler produkter som kombinerar hög kvalitet med ett lågt pris dykt upp på marknaden. En av de aktörer som leder utvecklingen är Lidl, som med sin hudvårdsserie Cien både satsar på bra basprodukter, mer avancerade hudcremer samt produkter som är särskilt framtagna för allergiker.

För ett par år sedan lanserade vi Cien Sensitive, en serie med hud- och hårvård som är Svanenmärkta och godkända av Astma- och allergiförbundet. Dessa produkter innehåller inga parfymer, eller färgämnen. För oss är det viktigt att alla astmatiker, allergiker och personer som av olika skäl föredrar hud- och hårvårdsprodukter utan allergiframkallande ämnen och parfym ska kunna unna sig den typen av produkter. Därför är bra kvalitet till ett lågt pris viktigt även i det sammanhanget, säger Per Hofman, teamchef för inköp på Lidl.

Centrala storskaliga inköp och det faktum att Lidl är en stor global kedja gör det möjligt för dem att pressa priserna utan att tumma på produktkvaliteten. För visst ska även allergiker ha möjlighet att unna sig bra hudvård som anpassats utifrån deras behov utan att det blir alltför dyrt. Att märka produkterna utan parfym och allergiframkallande ämnen med Svanen och Astma- och Allergiförbundets loggor är en självklarhet eftersom de tillför ytterligare en kvalitetsstämpel som underlättar valet för konsumenter med astma och allergi.

Topprankade i flera produktjämförelser

Lidls ambition med Cienprodukterna är att erbjuda dagligvaruhandelns bästa hud-hår- och kroppsvårdsprodukter. Ciens produkter har blivit topprankade i många produktjämförelser och omskrivna av skönhetsbloggare, vilket bidragit till att allt fler upptäckt att hudvård av bra kvalitet inte behöver vara dyr.

– Vi har ett basutbud, men adderar ofta nya produkter i takt med att efterfrågan ändras. Vi har exempelvis lanserat vårt svar på en riktig lyxserie Cien Cellular Beauty som bland annat innehåller myramaze. Jag är övertygad om att allt fler konsumenter kommer att efterfråga riktigt bra hudvårdsprodukter till ett lågt pris framöver.

Vi har bevisat att bra produkter av hög kvalitet inte behöver kosta skjortan, säger Per Hofman.

Nästa artikel