Hem » Astma, Allergi & Eksem » Atopiskt eksem är vanligt men det finns många effektiva behandlingsalternativ
Astma allergi och atopiskt eksem

Atopiskt eksem är vanligt men det finns många effektiva behandlingsalternativ

PAH
I samarbete med: La Roche Posay
Foto: Unsplash
PAH
I samarbete med: La Roche Posay
Foto: Unsplash

Atopiskt eksem är en långvarig inflammatorisk hudsjukdom som förekommer hos både barn och vuxna.De atopiska eksemen blommar ofta upp i perioder och kan variera från mildare besvär med rodnad, torr och kliande hud till svåra besvär med ihärdig klåda och sprucken hud. Nya behandlingsalternativ och intensiv forskning på atopiskt eksem bidrar till att framtiden ser ljus ut för den här patientgruppen.

Atopiskt eksem är en ärftlig benägenhet till en torr hud som ofta innebär att det periodvis uppstår inflammationer i huden. Även om sjukdomen ofta uppträder i skov så har en person med atopiskt eksem alltid kvar sin benägenhet för torr hud, vilket innebär att eksem kan blomma upp igen även efter att ha varit frånvarande i flera år. Atopiskt eksem orsakas av en kombination av ärftliga faktorer och miljöfaktorer, säger Emma Johansson, överläkare på hudkliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

Forskning kring nästa generations behandling

Patienter med atopiskt eksem har ofta en ökad benägenhet till astma och olika typer av allergiska besvär. Sjukdomarna orsakar inte varandra men kan däremot trigga varandra. Många som har både atopiskt eksem och pollenallergi upplever exempelvis att deras atopiska eksem förvärras under pollensäsongen.

Emma Johansson

Överläkare

Foto: Region Stockholm

– Historiskt har forskningen fokuserat mycket på riskfaktorer men nu forskar man mycket på nästa generations behandling av atopiska eksem. Det har traditionellt behandlats med mjukgörande krämer och kortisonkrämer, men på senare tid har en ny generation biologiska immunhämmande läkemedel. Det rör sig om riktade precisionsmedicinska behandlingar som reglerar sjukdomsorsakerna. Den här typen av läkemedel ger förstås nytt hopp till många patienter med svåra besvär, säger Emma Johansson.

Var uppmärksam på dina sjukdomstriggers

– Det är viktigt att patienter som besväras mycket av sina atopiska eksem verkligen uppsöker sjukvården. Man ska inte behöva stå ut svår klåda som har en negativ påverkan på livskvalitet. Det är också viktigt att sjukvården tar sig tid att dels förklara hur sjukdomen fungerar, hjälper patienten att kartlägga sina individuella triggers som kan utlösa skov och går igenom de behandlingsalternativ som finns, säger Emma Johansson.

Hennes råd till personer med atopiskt eksem som vill underlätta sina symptom är att vara noga med att regelbundet använda mjukgörande kräm, som både behandlar och förebygger atopiskt eksem. Var uppmärksam på de faktorer som triggar i gång dina eksem, exempelvis infektioner i kroppen, olika typer av livsmedel eller fysisk träning.

– Behandlingsalternativen har på senare år blivit fler, vilket förstås är positivt.

I framtiden kan personer med atopiska eksem förhoppningsvis erbjudas en mer individanpassad och riktad behandling, säger Emma Johansson.

Nästa artikel