Hem » Astma och allergi » Atopiskt eksem är vanligt men det finns många effektiva behandlingsalternativ
Astma allergi och atopiskt eksem

Atopiskt eksem är vanligt men det finns många effektiva behandlingsalternativ

PAH
I samarbete med: La Roche Posay
Foto: Unsplash
PAH
I samarbete med: La Roche Posay
Foto: Unsplash

Atopiskt eksem är en långvarig inflammatorisk hudsjukdom som förekommer hos både barn och vuxna.De atopiska eksemen blommar ofta upp i perioder och kan variera från mildare besvär med rodnad, torr och kliande hud till svåra besvär med ihärdig klåda och sprucken hud. Nya behandlingsalternativ och intensiv forskning på atopiskt eksem bidrar till att framtiden ser ljus ut för den här patientgruppen.

Atopiskt eksem är en ärftlig benägenhet till en torr hud som ofta innebär att det periodvis uppstår inflammationer i huden. Även om sjukdomen ofta uppträder i skov så har en person med atopiskt eksem alltid kvar sin benägenhet för torr hud, vilket innebär att eksem kan blomma upp igen även efter att ha varit frånvarande i flera år. Atopiskt eksem orsakas av en kombination av ärftliga faktorer och miljöfaktorer, säger Emma Johansson, överläkare på hudkliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

Forskning kring nästa generations behandling

Patienter med atopiskt eksem har ofta en ökad benägenhet till astma och olika typer av allergiska besvär. Sjukdomarna orsakar inte varandra men kan däremot trigga varandra. Många som har både atopiskt eksem och pollenallergi upplever exempelvis att deras atopiska eksem förvärras under pollensäsongen.

Emma Johansson

Överläkare

Foto: Region Stockholm

– Historiskt har forskningen fokuserat mycket på riskfaktorer men nu forskar man mycket på nästa generations behandling av atopiska eksem. Det har traditionellt behandlats med mjukgörande krämer och kortisonkrämer, men på senare tid har en ny generation biologiska immunhämmande läkemedel. Det rör sig om riktade precisionsmedicinska behandlingar som reglerar sjukdomsorsakerna. Den här typen av läkemedel ger förstås nytt hopp till många patienter med svåra besvär, säger Emma Johansson.

Var uppmärksam på dina sjukdomstriggers

– Det är viktigt att patienter som besväras mycket av sina atopiska eksem verkligen uppsöker sjukvården. Man ska inte behöva stå ut svår klåda som har en negativ påverkan på livskvalitet. Det är också viktigt att sjukvården tar sig tid att dels förklara hur sjukdomen fungerar, hjälper patienten att kartlägga sina individuella triggers som kan utlösa skov och går igenom de behandlingsalternativ som finns, säger Emma Johansson.

Hennes råd till personer med atopiskt eksem som vill underlätta sina symptom är att vara noga med att regelbundet använda mjukgörande kräm, som både behandlar och förebygger atopiskt eksem. Var uppmärksam på de faktorer som triggar i gång dina eksem, exempelvis infektioner i kroppen, olika typer av livsmedel eller fysisk träning.

– Behandlingsalternativen har på senare år blivit fler, vilket förstås är positivt.

I framtiden kan personer med atopiska eksem förhoppningsvis erbjudas en mer individanpassad och riktad behandling, säger Emma Johansson.

Nästa artikel
Hem » Astma och allergi » Atopiskt eksem är vanligt men det finns många effektiva behandlingsalternativ
Astma allergi och atopiskt eksem

Slipp torr hud – enkel guide till dig och barnen!

Torr hud, kliande ben, fnasiga läppar, irriterad hud och blossande kinder. När kylan kommer krypandes, drabbas de allra flesta av torr hud. Känner du igen dig? Det finns några enkla steg som du och dina barn kan följa för att huden ska kännas både mjukare och mindre torr.

Morgonstund tillsammans

Starta dagen med att återfukta ansiktet med AtoControl Face Cream som lugnar huden och minskar stramhet och klåda. Den fungerar som dagcreme och nattcreme, både på dig och dina barn. Tips! Klappa försiktigt in cremen på de områden som känns extra torra, var snäll mot din och barnens hud. Gör hudvården till en rolig och avslappnad del av er morgonrutin.

Påklädning

Undvik att använda starka rengöringsmedel, tvålar och sköljmedel. En irriterad hud är ofta extra känslig och behöver skydd mot yttre miljöfaktorer i form av mjuka kläder i skonsamma material och en lugnande och intensivt återfuktande bodylotion som stärker hudens barriär. Använd gärna AtoControl Lotion på hela kroppen, både morgon och kväll.

Fnasiga läppar

När vädret växlar och det blir kallare ute upplever många att läpparna lätt blir torra och spruckna. För att lindra och förebygga nariga läppar kan du och barnen använda Aquaphor SOS Lip Repair. Den mjukgör, skyddar och lindrar inom bara 60 sekunder.

Olja i badet

Häll några droppar AtoControl Bath and Shower Oil i badvattnet för att skapa ett mysigt skummande och vårdande kvällsbad. AtoControl Bath and Shower Oil är oparfymerad, rengör skonsamt och lugnar irriterad hud. Naturligtvis går den även att använda i duschen och gör huden mjuk och intensivt återfuktad. Kom ihåg! För små barn bör temperaturen på badvattnet ligga omkring 37 grader.

Återfuktning deluxe

Efter badet kan du smörja in dig och barnen med AtoControl Lotion, den ger en långvarig återfuktning, lugnar huden och absorberas snabbt, utmärkt att använda på otåliga barn. På röda, irriterade områden kan du smörja med AtoControl Acute Care Cream. Den ger intensiv vård vid utbrott av atopisk hud.

Klåda på kvällen

Med torr hud kan det lätt börja klia på kroppen. Lindra klådan med svalkande och lugnande AtoControl Anti-Itch Spray, den gör att den kliande känslan försvinner på bara 60 sekunder och har effekt upp till sex timmar. Perfekt om kliandet gör det svårt att komma till ro vid läggdags. Sprayen får användas på barn från 3 år och kan sprayas på lite avstånd utan att behöva smörjas ut.

Visste du detta?

En regelbunden hudvårdsrutin kan bidra till att minska reaktionerna hos en känslig och atopisk hud. Eucerins serie AtoControl lugnar och vårdar med kliniskt visad effekt, passar för hela familjen och kan användas från tre månaders ålder. AtoControl Anti-Itch Spray passar från 3 år.

Nästa artikel