Hem » Sällsynta diagnoser » Ovanliga feberattacker var ärftlig sjukdom
Sällsynta diagnoser

Ovanliga feberattacker var ärftlig sjukdom

Feberattacker
Feberattacker
Foto: Shutterstock

Även om Familjär Medelhavsfeber är en ovanlig sjukdom globalt är den avsevärt vanligare hos vissa etniska grupper med ursprung från Mellanöstern och Sydeuropa. Obehandlad kan den leda till njurskador, men med rätt behandling går det att leva ett symtomfritt liv utan inskränkningar. 

– Så länge jag inte slarvar med medicinen mår jag bra, säger Ali, 30, som medicinerats mot Medelhavsfeber sedan tonåren.

Familjär Medelhavsfeber är en ärftlig autoinflammatorisk sjukdom,  där den drabbade får attacker med hög feber, ont i magen eller bröstet och ledvärk. Sjukdomen är relativt okänd i Sverige, då den främst drabbar människor med bakgrund från Mellanöstern eller sydöstra Europa. Sedan fler människor från dessa delar av världen bosatt sig i Sverige har behovet av kunskap om sjukdomen ökat inom svensk vård. 

Medelhavsfebern upptäcktes under högstadiet 

Ali, som idag är 30 år, diagnostiserades med medelhavsfeber när han gick på högstadiet, efter återkommande sjukdomsperioder.  

– Jag hade haft symtom i flera år. Periodvis kunde jag få svårt med andningen och hög feber, och jag fick lungsäcksinflammation ett par gånger per år, men ingen förstod varför. Jag fick också hög feber och ont i magen.  

Vid ett tillfälle misstänktes det att det var blindtarmen som låg bakom hans smärtor, och det gick till och med så långt att han förbereddes för operation. Först på operationsdagen kom  läkarna fram till att det nog ändå var något annat som låg bakom Alis svårigheter, och ingreppet ställdes in. När Ali senare fick kraftiga biverkningar av en aknemedicin uppdagades vad det var som låg bakom hans besvär. 

– Jag fick så mycket symtom från lederna att jag blev inlagd på sjukhus. När de gått igenom hela min sjukdomshistoria, och skickat ett genprov till Turkiet såg de att det var Medelhavsfeber jag led av, berättar han.  

En ärftlig sjukdom 

Ali, som är född i Sverige, men har irakiskt påbrå arbetar nu själv som läkare.  Han poängterar att det är viktigt att fråga patienter med en bakgrund från Mellanöstern som söker för de här symtomen om de har släktingar med samma problematik, eftersom det är vanligt att flera personer är drabbade i en familj eller släkt. Två av Alis morbröder lider också av sjukdomen. 

Medelhavsfebern kan lindras 

Sjukdomen kan inte botas, men den kan behandlas så att personen blir symtomfri. Medicinen skyddar också mot den skadliga inflammation som annars kan leda till njurskador. Tack vare detta går det att leva ett helt vanligt liv utan begränsningar. Ali jobbar skift, och det gör att han ibland missar att ta sin medicin.  

– Då tar det bara några dagar så får jag symtom, men så länge jag inte slarvar mår jag bra, och kan göra precis allt jag vill, säger han. 

Nästa artikel