Hem » nyheter » Min pärm fyller tomrummet efter diagnosen
Sponsrad

Många som drabbas av alzheimer hamnar i ett tomrum, utan stöd från vare sig sjukvård eller socialtjänst. Därför har Svenskt Demenscentrum tagit fram Min pärm, ett stöd för den som får en demensdiagnos. 

Min pärm ger svar på många frågor som både den som får diagnosen och anhöriga ställer sig. 

– Det handlar om fullmakter, körkort och färdtjänst men även om vart du kan vända dig för att få råd och stöd. I pärmen får du också konkreta tips på hur du kan hantera de svårigheter som uppstår av ett sviktande minne, säger Wilhelmina Hoffman, chef för Svenskt Demenscentrum 

Idén till Min pärm fick Wilhelmina Hoffman när hon var inskriven på en cancerklinik för några år sedan. 

Wilhelmina Hoffman, Chef för Svenskt Demenscentrum
Foto: Yanan Li

– Dagen efter att jag fått min cancerdiagnos fick jag tid hos en specialistläkare och träffa den sjuksköterska som kom att följa mig under hela behandlingen. Jag fick ett telefonnummer att kunna ringa till dygnet runt och dessutom värdefull information om kost, fysisk aktivitet och om hur behandlingen kunde påverka psyket, sexlivet med mera. Vården på cancerkliniken var genomtänkt och professionell. Här ligger demensvården fortfarande långt efter menar Wilhelmina Hoffman 

– I demensvården får du en diagnos på en dödlig sjukdom som vänder upp och ned på ditt liv. Ändå lämnas du ofta utan vårdplan, datum för uppföljning och med många obesvarade frågor.

God livskvalitet i flera år

I Min pärm får personer med demenssjukdom kunskap. Den ökar deras möjligheter att få uppleva en god livskvalitet i flera år, i många fall utan hemtjänst och direkta insatser från kommunen.  

Min pärm

Även när symtomen blir starkare och behovet av hjälp från kommunen blir ofrånkomligt är det viktigt med kunskap; för att veta vart man ska vända sig och vilket stöd som finns att få. 

– Kunskap ökar tryggheten, även i svåra situationer. Jag skulle vilja att läkarna på vårdcentralerna delar ut Min pärm till varje patient som får en demensdiagnos. Och att den då alltid kommer med en individuell vårdplan, säger Wilhelmina Hoffman. 

Läs mer och beställ Min pärm: www.demenscentrum.se/Min-parm 

Nästa artikel