Hem » Mannens Hälsa » Varför du aldrig har sagt att du älskar din pappa
Mannens Hälsa

Varför du aldrig har sagt att du älskar din pappa

För tre veckor sedan sa jag för första gången att jag älskar min pappa. Min pappa har alltid funnits i mitt liv. En helt vanlig farsa. Visst, vi har haft våra bråk, men han har varit en vanlig och bra pappa.

Varför tog det så lång tid att säga det tills nu?

80 procent av de som är misstänkta för misshandel är män. 80 procent av de som dör i trafiken är män. 80 procent av de som dör i drunkningsolyckor är män. 94 procent av alla som är inskrivna på anstalt är män. 98 procent av de som är misstänkta för sexuella övergrepp är män. 70 procent av de som tar sitt liv i Sverige är män.

Deppig statistik, men är det en slump att den ser ut som den gör? Absolut inte. Kan vi göra något åt det? Absolut.

Blått över rosa?

Blå över rosa, hockey över dans, ”knull” över kärlek, ”en bärs till” över djupa medmänskliga samtal. Från den stund vi föds så har vi pojkar många fördelar, men allt eftersom vi växer upp så tappar vi gradvis delar av vår frihet. Något som inte bara skapar skit för oss, men också för människor omkring oss.

Begreppet få tar på allvar

På TV, på radio, på nyheterna, och i krönikor som denna, pratas det mer om ett begrepp som är orsaken till varför det ser ut som det gör. Under de senaste åren har begreppet särskilt fått sig ett uppsving. Du kanske redan har tröttnat på ordet. Du kanske inte tror att det påverkar dig, eller bara tror att det skulle vara ett påhitt. Oavsett är det okej och jag har förståelse för att dessa känslor existerar.

Ångest man soffa
Statistiken är otroligt deppig kring män, men det behöver inte vara så mörkt som det ser ut i dagsläget. Foto: Unsplash

Machokulturens mörker

Machokultur är en samling av påhittade regler och ramar som tar om för oss killar och män hur vi ska vara, just det, män. Machokultur säger att rosa är fel. Machokultur har myntat uttrycket ”boys will be boys”. Machokultur ser till att ”bögjävel” fortsätter eka i skolkorridorerna. Machokultur normaliserar våld och övergrepp. Machokultur ser med säkerhet till att vi kommer kunna fortsätta ”skryta” om att vi leder statistiken gällande misshandel, fängelsestraff och självmord.

Hur ska vi då förändra machokulturen?

Svaret är egentligen ganska enkelt. Om vi killar och män skaffar oss verktyg till att inte bara skrapa på ytan när livet gör ont kommer någon att lyssna. På riktigt. Om vi inte skämtar bort när en av polarna i grabbgänget berättar att livet suger med ett ”ryck upp dig” kommer fler killar be om hjälp. Om vi börjar värdera sårbarhet som en styrka kommer fler av oss kunna mötas i den sårbarheten för att skapa djupare, mer hållbara och omsorgsfulla relationer.

”Så att vi en gång för alla får slippa den här skiten”

Om vi tar ett rejält djupdyk in i oss själva kanske vi hittar förmågan att säga ”förlåt”. Om vi blir mindre rädda för att älska kommer vi sluta jaga bekräftelse i frånvaron av att känna sig älskad. Om vi helt enkelt får uppleva allt vi har att vinna på genom att ta ett kliv utanför machokulturens ramar, kommer det inte bara att hjälpa oss, utan även kommande generationer. Så att vi en gång för alla får slippa den här skiten.

gänget från under kevlaret
Machokulturen har placerat män i ett fack som är svårt att ta sig ur, men gänget från Under Kevlaret jobbar hårt för att bryta gamla barriärer. Foto: Caique Silverio

Machokultur gjorde att det tog 23 år innan jag för första gången i livet kunde säga att jag älskar min pappa. Han behövde få höra det. Jag behövde få säga det.

Nästa artikel