Home » Mannens Hälsa » Tre Kronor: Vi har inte gjort tillräckligt
Mannens Hälsa

Tre Kronor: Vi har inte gjort tillräckligt

Mikael Wikstrand, Simon Bertilsson och Dennis Rasmussen. Foto: Rasmus Senator

Män är sämre än kvinnor när det gäller att prata om sin hälsa. Det vill det svenska hockeylandslagets spelare ändra på.

– Man måste berätta hur man känner eller så kommer det gå ännu värre, säger backen Mikael Wikstrand.

Endast ett brummande ljud hörs i Segeltorpshallen utanför Stockholm. Isen är nyspolad och målenstår på plats. Plötsligt hörs ljudet av klubbor i katakomberna. Tre Kronor-trion Mikael Wikstrand, Dennis Rasmussen och Simon Bertilsson kastar sig ut på nyslipade skridskor och tar några långa skär bort mot båset. Det är hög tid att prata om mäns hälsa.

En hälsosam livsstil förlänger livet. Men vägen till en hälsosammare livsstil behöver inte vara en långdragen process med olika dieter och specialformade träningsprogram.

Tre Kronor med i kampen

Tre Kronor står bakom Mustaschkampen och i år är landslaget en del av den viktiga kampanjen för alla mäns hälsa. Inom ishockeyn har mental ohälsa varit ett centralt diskussionsämne de senaste åren. I Sverige och utomlands har man tagit krafttag för att få bort macho-stämpeln. Tre Kronorbacken Wikstrand konstaterar att det idealet hänger kvar från förr. I omklädningsrummet har den synen skiftat och i dag vågar spelare prata ut om saker som kan kännas jobbiga, som sitt eget välmående.

– Jag tror att man kommer till en punkt där man inte känner att man orkar mer. Det hänger nog kvar lite från förr i tiden att killar är lite mer macho och inte vågar prata om saker om man känner sig ledsen eller nere. Jag tror mycket handlar om att man måste berätta hur man känner eller så kommer det gå ännu värre, säger Wikstrand.

Mustache
Tre Kronor står bakom Mustaschkampen och i år är landslaget en del av den viktiga kampanjen för alla mäns hälsa. Foto: Unsplash

”Det öppnar upp för andra”

Prostatacancer har goda prognoser men många söker hjälp för sent. Att prata om sin hälsa, sjukdomar och känslor är en viktig del i att kunna stoppa en eventuell spridning av cancerformen. Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att var femte man saknar en nära vän samtidigt som för många prioriterar sina jobb och känner att de inte har tid att sköta om om sina relationer.

Att ta steget till att öppna upp och prata om sin hälsa kan vara svårt. Men i slutändan kommer ett sådant beslut inte endast få positiva konsekvenser för en själv utan även andra, menar Rasmussen.

– Jag tror att de som har pratat om det tidigare öppnat upp för andra att ta steget och prata om saker. Det är viktigt att göra det för att hjälpa andra också, säger han och får medhåll från Bertilsson:

– När man väl gör det så kommer man känna att man mår bättre och då växer man successivt med träningen.

Tipset: Ta en promenad

En stor del i steget till ett hälsosammare liv är förutom träning att äta rätt. Det vi stoppar i oss påverkar hur kroppen mår både på lång och kort sikt.

Att ställa om till en ny kost kan vara svårt men det finns många saker vi kan göra för att få kroppen att må bättre. En varierad kost med exempelvis grönsaker, frukt eller bär till varje måltid gör stor skillnad för välmåendet tillsammans med regelbunden motion.

Motion gör inte bara gott för kroppen i sig. Vi blir gladare och får mer energi till att göra alla de roliga sakerna som vi kanske inte annars skulle orka med. Dessutom har regelbunden motion visat sig leda till mycket bättre koncentrationsförmåga och som ett brev på posten, bättre kondition.

hockeylandslaget tre kronor
Att prata om sin hälsa, sjukdomar och känslor är en viktig del i att kunna stoppa en eventuell spridning av prostatacancer. Foto: Rasmus Senator

”Otroligt viktigt”

Det krävs inte ett tvåtimmarspass om dagen för att kroppen ska må bättre och Tre Kronor-spelarna delar med sig av sina tips.

– Det är otroligt viktigt med daglig motion oavsett om man är elitidrottare eller inte. Man kan börja med gå ut och gå. Från att göra ingenting till att börja träna stenhårt tror jag kan vara jobbigt för många, säger Rasmussen.

Wikstrand håller med:

– Jag tror att alla människor kan röra på sig mer.

Vill vara förebilder

För flera av spelarna i landslaget innebär november månad att spara ut till en häftig mustasch. Dennis Rasmussen säger sig själv inte ha den bästa skäggväxten för att kunna spara ihop till en. En som däremot har goda möjligheter till det är Wikstrand, som konstaterar att han har en bra chans att få den snyggaste mustaschen i laget.

– Jag kan nog odla en riktigt bra mustasch om jag rakar bort skägget, säger han och skrattar.

Dennis Rasmussen, Simon Bertilsson och Mikael Wikstrand är glada att få vara med och bidra som representanter i landslagströjan.

– Det är jättekul att få vara med. Kan vi vara förebilder för folk att engagera sig så är det bara positivt, säger Wikstrand.

– Det är bra att det kommer upp till ytan, det är ju faktiskt fler som har problem än vad man tror, fyller Bertilsson i.

Next article