Hem » Mannens Hälsa » Svettningar – helt naturligt
Mannens Hälsa

Svettningar – helt naturligt

Svett är kroppens naturliga sätt att kyla ner sig. Det är en reaktion för att kroppen ska kunna bibehålla en lagom temperatur, och därmed förhindra överhettning.

Det spelar faktiskt inte så stor roll vilken människa du är eller hur du lever, oavsett vad så kommer du att svettas. Det är en naturlig kroppslig funktion som är väldigt viktigt, det hjälper nämligen kroppen att hålla en bra temperatur.

Det hjälper kroppen att hålla en bra temperatur

Skulle du inte svettas så kommer kroppen i det läget att drabbas av överhettning, vilket inte är speciellt hälsosamt. Svett är alltså helt naturligt och viktigt, även om det kan uppfattas både besvärande och jobbigt.

Du svettas varje dag

Du svettas varje dag, och det mesta av din svett dunstar bort redan innan du hinner märka att du gör det. Det är nämligen så att svett utsöndras från olika delar på kroppen, och kommer från svettkörtlarna.

Kroppen har två typer av svettkörtlar, eckrina och apokrina. När du upplever att din svett luktar, så är inte svetten i sig som luktar, utan faktiskt bakterier som bryter ner svetten. Detta är särskild vanligt när det kommer till apokrina svettkörtlar, då de sitter främst under armar och vid könsorganen, och bakterierna i och omkring håret i de områdena bryter ner det du svettas ut. Det är alltså det som skapar den dåliga lukten, inte svetten i sig.

Bakterier skapar den dåliga lukten, inte svetten i sig

Övriga körtlar, eckrina, har varit fullt utvecklade sedan tre års ålder och eftersom de inte sitter i lika bakterierika områden så luktar inte den svetten, samtidigt som den inte ger någon väta, vid normal ansträngning. De apokrina är de som ställer till det, både när det gäller fläckar och lukt. Eftersom de finns i så slutna områden så är det lätt att vätska samlas.

Vad beror svettningar på?

Det kan bero på en mängd olika anledningar. Svettas gör man helt normalt när man anstränger sig fysisk.

Du kanske har märkt att vältränade människor har väldigt lätt för att bli svettiga, medan de som är otränade har svårare för det? Det är nämligen så att vältränade människors kroppar är mer vana vid att snabbt kyla ner kroppen genom svettningar.

Vältränade människors kroppar är mer vana vid att snabbt kyla ner kroppen genom svettningar

Det kan också bero på att man har överaktiva körtlar, som gör att man lätt får handsvett eller fotsvett. Dessutom påverkar ditt sinnestillstånd svettningen. När man är nervös eller stressad så är det lätt att man svettas mer än normalt.

Eftersom det största problemet med svett är lukten så är det den man ska bekämpa. Det handlar om att då hålla utsatta områden rena från de bakterier som skapar lukten, och det gör du enkelt med tvål och vatten.

Själva volymen av svett kan man också påverka, ändrar du livsstil med exempelvis mer träning och mindre stark mat kommer inte kroppen behöva kylas lika mycket i vardagssituationer. Du kan med fördel också använda deodoranter med antiperspirant. De förhindrar tillfälligt svettkörtlarna från att utsöndra svett, vilket gör att du slipper både lukten och fläckarna på dina kläder. 

Nästa artikel