Hem » Mannens Hälsa » Hälsan ska alltid gå först, hylla manlig hälsa!
bingo rimer

Hälsan ska alltid gå först, hylla manlig hälsa!

Bingo Rimer tränar.
Bingo Rimer tränar.

Jag växte upp på en gård utanför Karlshamn i Blekinge med hästar, får, grisar och höns. Vi hade ett okomplicerat förhållande till natur och djur och åt bra mat, utan kompromisser.

Bingo

Inga halvfabrikat eller e-ämnen var välkomna i vårt hem. Färsk mjölk gick vi över till granngården för att få. Våra grisar, som hette JR, Lucy och Sue Ellen, blev kliade på ryggen med hästarnas ryktborstar och när julskinkan stod mitt på bordet så satt vi glada runt bordet och pratade om hur god Sue Ellen var. För mig är närodlat och ekologiskt lika självklart som bröstmjölk till en nyfödd bebis. Och jag är glad att utbudet växer och att det blir mer tillgänglig även när jag flyttat från gård till storstadslägenhet.

Hälften av alla som börjar röka i ungdomen dör i förtid

Träning och motion var en del av vardagen. Att jobba på gården var som att gå på gym. Då: en del av vardagen – Nu: en trend. Skidåkning, boxning, fotboll och taekwondo eller rida på hästarna på gården. Jag var väldigt sällan stilla. Kanske en konsekvens av att min pappa alltid varit väldigt mån om att vi skulle vara ute mycket, jobba på gården och att vi tidigt fick ta ansvar för vår egen ekonomi. Han kunde vara sträng och bestämd, men alltid för vårt bästa. Framförallt var han väldigt bestämd när det kom till rökning. Han kunde predika för oss barn om rökningens skadeeffekter och att röka kanske var det mest idiotiska för en ung man att göra i ett hälsoperspektiv. Och det hade han så rätt i. Vi män vill prestera och prestation och rökning går absolut inte hand i hand.

En hälsofara

Avskyn för cigaretter är inte bara viktigt för min pappa, utan det har blivit en hjärtefråga även för mig. När jag tänker på rökningen och dess negativa effekter på samhället och hälsa så blir jag helt förtvivlad. I ett forum som detta som fokuserar på manlig hälsa så kan jag verkligen känna mig uppgiven över att mitt manliga släkte väljer att dra i sig dessa giftpinnar. I somras fick jag möjligheten att sitta med i Non Smoking Generations panel under Almedalsveckan. För att kunna underbygga mina åsikter med lite smarta argument så pluggade jag som en pojke inför ett läxförhör innan jag skulle ta det skrangliga flyget till Visby. En del av det jag lärde mig borde fler pränta in. 12 000 människor dör varje år i Sverige som en konsekvens av rökningen. 12 000! Hur kan det vara möjligt? Jo, för att hälften av alla som börjar röka i ungdomen dör i förtid.

Lika mycket som jag avskyr cigaretter så avskyr jag okunskap

Alla har inte en pappa som min som fick mig att förstå detta tidigt. Och rökning påverkar inte bara rökaren, utan även folk runt omkring. Så vad gör vi åt det? Hur mycket får det kosta att motarbeta rökningen?  En klurig ekvation för många. Men jag kan ge er facit: 30 miljarder. Varför? Jo, för att det är så mycket som sjukvårdskostnaderna för rökarna uppgår till enligt experter på tobaksfakta. Rökning på offentliga platser borde förbjudas. Jag skulle vilja ta det så långt som att vi helt och hållet bör förbjuda rökning innanför tullarna. Varför inte bötfälla alla som röker på gatan? Rökning dödar. Och rökare kostar samhället mycket pengar. 

När jag träffade min ex. sambo Katrin så tillhörde en cigg hennes vardag. Det fanns många saker vi kunde orda om, men när det gällde rökningen var vi helt och hållet överens på en punkt. Hon måste sluta röka och hon ville verkligen sluta. Räddningen blev snuset. 

Snus är ingen hälsoprodukt – men den orsakar inte cancer och den dödar inte. Därför provocerar det mig något oerhört att man pratar om snus och cigaretter som om det vore samma grej – Och det är det verkligen inte. Snus är minst 90 procent mindre skadligt än cigaretter, och det är inte jag som säger det – det är experter i EU och därför försvann cancervarningen på snus. Och det är många år sen.

Hälsan alltid först

Så hur tänker man nu, 2015, i den goda strävan efter ett rökfritt samhälle när man vill begränsa snuset på i princip samma sätt som cigaretter? Lika mycket som jag avskyr cigaretter så avskyr jag okunskap.

Promota det som ger en positiv effekt på hälsan

Hälsan ska alltid gå först och visst hade det varit bättre om vi människor varken drack vin, åt godis eller snusade. Men jag skulle vilja använda den klassiska ”utbud/ efterfrågan” variabeln. Om vi är tydliga med att snus har 0 kronor i sjukvårdkostander och att cigaretterna kostar oss 30 miljarder så fattar vilken person som helst att snus är ett betydligt bättre alternativ för hela samhället.

När vi ökar utbudet och tillgängligheten på ekologisk och närodlad mat så kommer halv fabrikatsskit att minska och folk att må bättre. Grunda beslut på fakta. Promota det som ger en positiv effekt på hälsan och reglera det som är dödligt. Ge fler människor information istället för ideologisk propaganda.

Hylla manlig hälsa!

Nästa artikel