Hem » Mannens Hälsa » Gynekomasti – växande bröst hos män
Mannens Hälsa

Gynekomasti – växande bröst hos män

Vad är Gynekomasti? Det är ett symptom av att brösten på män växer. Det orsakas av en utveckling av bröstkörtlarna och är vanligare än många tror, men går att operera.

– Det är i regel ingenting farligt och brukar gå tillbaka av sig själv någon gång vid 16-17 års ålder. Men för vissa stannar det kvar, säger Janne Ohlsén, allmänkirurg och plastikkirurg med inriktning på estetisk plastikkirurgi.

I jobbet möter han många förtvivlade unga killar och män som fått växande bröst.

Det här är faktiskt väldigt vanligt

– Många tror att ingen annan har de här problemen och de kan ha gått med det i många år och inte vågat söka hjälp. Men det här är faktiskt väldigt vanligt, berättar Janne Ohlsén som på sin klinik träffar och opererar åtminstone en patient i veckan.

Hans erfarenhet är att långt ifrån alla söker hjälp, eftersom det här ofta upplevs som pinsamt.

– Många vet heller inte vad det är för något, tycker det känns olustigt att söka hjälp och vet inte vem de ska vända sig till.

Går inte att träna bort brösten

Det vanligaste misstaget, enligt Janne Ohlsén, som många killar gör är att de försöker träna bort brösten för att fettkudden ska försvinna.

– Det som händer då är snarare att brösten blir ännu mer framträdande när musklerna växer, säger Janne Ohlsén.

Det beror på att det inte enbart är fett som finns där under, utan fett tillsammans med körtelvävnad. Det måste opereras bort för att försvinna.

I puberteten är rådet ofta att vänta och se om det går tillbaka av sig själv

Janne Ohlséns råd till den som drabbats eller tror sig ha drabbats av gynekomasti är att uppsöka sin husläkare som kan skicka remiss till en plastikklinik.

– För unga killar i puberteten är rådet ofta att vänta och se om det går tillbaka av sig själv. Men för de som gått med det här under en längre tid eller om man inte tror att det kommer att försvinna går det att operera, säger Janne Ohlsén.

Kan få operationen betald

I ungefär hälften av fallen går operationen inom den offentliga sjukvården vilket innebär att man kan få den betald. Är det inte tillräckligt mycket, eller om man bedömer att det med stor sannolikhet kommer att försvinna av sig själv finns fortfarande möjligheten att bekosta operationen själv.

– För att få göra en operation måste det vara en godartad gynekomasti, det får inte finnas någon bakomliggande orsak till att det utvecklats körtelvävnad samt att det inte är något fel på hormonspegeln som gör att brösten kan komma tillbaka efter en operation. Dessutom måste man vara normalviktig, förklarar Janne Ohlsén.

Patienten kan i regel gå hem samma dag

För den som får och väljer att göra en operation går det ofta både snabbt och lindrigt och sker under narkos. Plastikkirurgen gör ett så litet snitt som möjligt för att dölja ärren.

– Man går in via vårtgårdens yttre rand och skär bort fettvävnad och tar bort körtelvävnaden bit för bit. Därefter fettsuger man bort det sista och gör en mjuk övergång till hela bringan. Patienten kan i regel gå hem samma dag, avslutar Janne Ohlsén.

Nästa artikel