Home » Maghälsa » Vi heter Lina och Mia
Maghälsa

Vi heter Lina och Mia

Sedan några år tillbaka driver vi Sveriges största hälsoblogg med fokus på tarmfloror och antiinflammatorisk mat, foodpharmacy.se.

Vi har alltid strävat efter att vara hälsosamma men för några år sedan föddes en hälsoångest hos oss som vi inte haft tidigare och i och med detta blev vi intresserade av vad vi själva kan göra för att påverka vår hälsa.

Föredetta skeptiker

Vissa vaknar upp på ett yogaläger. Andra tvingas tänka om när de får besvär med magen. För oss var det en liten procentsats som avgjorde saken. När vi fick förklarat för oss att 70-80% av kroppens immunförsvar sitter i tarmen var det som om alla pusselbitar föll på plats. För oss, två före detta skeptiker som alltid tyckt att mat som medicin lät flummigt och oseriöst, var det plötsligt väldigt logiskt att det som passerar vår tarm varje dag är en viktig faktor för vår hälsa.

Dessa bakterier kan vara goda och skyddande eller onda och sjukdomsbringande.

Enkelt förklarat har vi biljontals bakterier i tarmen som tillsammans utgör vår tarmflora. Dessa bakterier kan vara antingen goda och skyddande eller onda och potentiellt sjukdomsbringande, och en stark tarmflora med majoriteten goda bakterier är A och O för att vi ska må bra (och faktiskt inte bara fysiskt utan även psykiskt – forskning visar hela tiden på positiva samband mellan en stark tarmflora och psykiskt välmående).

Det mest kraftfulla verktyget

Det finns många faktorer som påverkar bakterierna, men maten du äter är ett av de mest kraftfulla verktygen vi har. Grönsaker är fulla av fibrer som ger näring till de goda bakterier vilket gör att de kan föröka sig, växa i antal och skapa en hel armé av goda soldater som kan slåss för ditt immunförsvar. Grönsaker innehåller också antioxidanter, vitaminer och mineraler som våra goda soldater utvinner och skickar vidare ut i kroppen.

Att ta hand om magen och tarmarna är grunden för att vi ska må bra.

För oss var det här sambandet det vi behövde förstå för att vi skulle ändra vårt sätt att äta. Och förhoppningen med den här texten är att vi kanske lyckas få med oss ytterligare några på tåget? Att ta hand om magen och tarmarna är grunden för att vi ska må bra. Och att mata våra små soldater i tarmen är ett av de bästa sätten att göra det på.

Next article