Hem » Kvinnors Hälsa » Linda lever med överaktiv urinblåsa: ”Hela livet blir påverkat”
urininkontinens

Linda lever med överaktiv urinblåsa: ”Hela livet blir påverkat”

Linda är en av omkring 500 000 svenskar* som lever med urininkontinens. Men många lider helt i onödan – det finns nämligen behandlingsmetoder som de flesta blir bättre av.
– Jag rekommenderar alla som kämpar med det här att söka läkare, säger Linda.

TESTA DIG: Svara på 5 snabba frågor och se om du behöver uppsöka läkare för överaktiv urinblåsa. Du får svaret direkt!

Många kvinnor som lider av urininkontinens skäms över bristen på kontroll över sin urinblåsa. Därför undviker man många gånger att prata om problemet med andra, även med en läkare.

Följden blir att kvinnor tampas med problemet i tiotals år, trots att det finns effektiva behandlingsmetoder. En av dem som drabbats är Linda, som berättar om hur inkontinensen blev en stor belastning i vardagen.
– Hela mitt liv påverkades. Jag planerade livet runt toalettbesöken och försökte alltid förhindra läckage. Till exempel såg jag till att gå på toaletten före och efter jag handlade eller lämnade barnen på dagis, säger Linda.

Att köra bil långa sträckor blev också ett jobbigt moment för henne.
– Jag behövde planera in extra stopp för att se till att ha så lite urin i blåsan som möjligt. Om jag läcker så ska det vara så lite som möjligt. Jag begränsade också mitt vätskeintag. Jag hade helt enkelt blåsan med i planeringen hela tiden, säger hon.

TEST: Hur många gånger per dag går du på toaletten? Svara på 5 snabba frågor och se om du behöver uppsöka läkare för överaktiv urinblåsa. Du får svaret direkt!

Läkarbesök kan göra stor skillnad

Till slut sökte hon läkare för besvären, där olika typer av inkontinensskydd blev en del av lösningen. Hon rekommenderar andra som kämpar med urininkontinens att uppsöka läkare för att ta reda på vilken typ av behandling som behövs.
– När man berättar om sina problem hos läkaren får man fylla i ett formulär om hur ofta man dricker och kissar. Då har man en bra utgångspunkt för att inleda en konversation man annars kanske tycker är pinsam, säger hon.

De vanligaste behandlingsmetoderna för urininkontinens och överaktiv urinblåsa inkluderar bäckenbottenträning, blåsträning och medicinering. I vissa fall kan mindre operationer vara aktuella. Det finns mycket information om ämnet på blasan.se som kan vara till hjälp.

Läcker du urin? Se om du behöver uppsöka läkare genom att svara på några snabba frågor här. Du får svaret direkt!

*Källa: SBU, behandling av urininkontinens. Rapportnr: 143

URO_2020_0032_SE 12.2020

Nästa artikel