Hem » Kvinnors Hälsa » Ingen behandling ges för lipödem – trots diagnos
Sponsrad

Lymfödem kan vara medfött eller uppstå efter en skada för att lymfkörtlar skadats eller tagits bort vid operation och utvecklar en svullnad. Den största medicinska konsekvensen är infektion. Minsta lilla sår kan utveckla rosfeber, som kan leda till blodförgiftning.

Med lymfödem i ben ska man inte gå barbent, barfota eller i högklackat. Diagnosen kommer ofta som en chock trots att lymfödem efter cancer är väl känd. I Sverige görs ingen riskbedömning före operation trots att tidig upptäckt är avgörande för en effektiv behandling.

Lipödem är en kronisk kvinnosjukdom som beror på sjukligt förändrade fettceller som ökar i storlek på vissa områden på kroppen. Lipödem feldiagnosticeras ofta som fetma eller lymfödem. Lipödem försvinner inte med bantning eller träning. De flesta drabbade har svår smärta i ben, stuss, höfter och överarmar.

Lipödem över låren kan leda till felställda knän och fötter som orsakar ledskador. Orsaken till lipödem är inte klarlagd. Sjukvården saknar kunskap om lipödem. I Sverige erbjuds ingen vård eller behandling. SÖF arbetar för att öka vårdens kompetens om lipödem och hur sjukdomen bör behandlas.

Läs mer om detta här.

SBU fick myndighetens regleringsbrev för år 2020 (S2019/05315/RS) 2019-12-19 där det framgår att SBU har fått ett regeringsuppdrag att utvärdera det vetenskapliga stödet avseende metoder för att diagnostisera och behandla lipödem.

Nästa artikel