Hem » Intimhälsa » Annas egen tuffa resa till barn fick henne att förstå hur lite hon visste om sin egen kropp – och att det går att vara proaktiv när det kommer till fertilit
Sponsrad

Kunskapsluckan är stor när det kommer till fertilitet och hormonhälsa – det är ett ämne det sällan pratas om förrän man stöter på problem. I slutet av 2020 släpptes därför Tilly Fertilitetskoll, en tjänst som genom ett hormontest och en kunskapsbank gör det enklare för kvinnor att förstå sin fertilitet och ta informerade beslut – oavsett om de vill ha barn just nu eller om flera år.

Jag har alltid vetat att jag ville ha barn men innan jag började försöka och stötte på problem, så hade jag inte särskilt bra koll på hur det egentligen fungerar. Vi kvinnor får ju av någon anledning inte lära oss särskilt mycket om hur vår cykel och vår fertilitet fungerar, säger Anna Sane, en av grundarna till Tilly.

Hon har själv en tuff resa med flera missfall och IVF bakom sig.

– Det har utan tvekan varit mitt livs största utmaning på så många plan – både fysiskt och mentalt. Dessutom har resan gjort mig arg över hur lite vi kan om något som påverkar oss så mycket, och över varför man ska behöva vänta så lång tid på att utesluta uppenbara riskfaktorer.

Jag kände att vi måste prata mer om fertilitet helt enkelt! Trots att mellan 15 och 20 procent av alla par behöver någon slags hjälp för att bli med barn är fertilitetsproblem i många fall omgärdat av skam och tystnadskultur.

Det går att vara proaktiv när det kommer till fertilitet

– Fertilitet är komplicerat och det finns inget test som kan ge ett svartvitt svar, men att lära känna sin kropp kan hjälpa och det går att utesluta många riskfaktorer genom ett enkelt blodprov; allt ifrån ägglossningsproblem till det som kallas POI och som innebär att man når klimakteriet tidigare än genomsnittet, säger Anna Sane.

– Vi startade Tilly Fertilitetskoll för att kvinnor ska kunna utbilda sig om sin fertilitet och för att andra ska slippa känna som vi gjorde… “Varför har ingen berättat det här innan!?”

Hur hjälper Tilly Fertilitetskoll dig att förstå din fertilitet?

Du lämnar ett blodprov som mäter en rad hormoner, och svarar på frågor om din cykel, eventuella besvär osv. Baserat på svaren, sätts en personaliserad rapport ihop – utöver dina provsvar får du en ordentlig förklaring av eventuella avvikelser, vad de betyder och vilka frågor du ska ta med dig till din läkare. Dessutom innehåller rapporten en hel del information om hur man kan hålla koll på sin cykel, hur äggkvaliteten utvecklas med åldern och så vidare. Testet kan visa:

  • Om din cykel och/eller provsvar indikerar ägglossningsproblem
  • Hormonella rubbningar som PCOS och hypothalamisk amenorré
  • Om din äggreserv är normal för din ålder
  • För tidigt klimakterie som drabbar 1 av 100 kvinnor
  • Sköldkörtelrubbningar

Nästa artikel