Hem » Diabetes » “Våga läs på om din sjukdom och prata om den!”
Diabetes

“Våga läs på om din sjukdom och prata om den!”

Foto: Unsplash
I samarbete med: Boehringer Ingelheim
Foto: Unsplash
I samarbete med: Boehringer Ingelheim

Att drabbas av en kronisk sjukdom som diabetes typ 2 kan vara tufft, och leda till många känslor och oroliga frågor. Hur kommer mitt liv med diabetes se ut? Måste jag förändra allt nu?

För den som drabbas av diabetes typ 2 kommer livet att påverkas, och sjukdomen kommer inte att försvinna, det ska man vara ärlig med, säger Janeth Leksell, diabetessjuksköterska och docent vid Uppsala Universitet.

janeth leksell diabetes

Janeth Leksell

Diabetessjuksköterska och docent

Foto: Melker Dahlstrand

Men, tillägger hon, det går att leva ett bra och långt liv med sin diabetes! Och alla personer med diabetes typ 2 får stöd genom regelbundna kontroller hos diabetessjuksköterska och läkare inom primärvården.

Stigma och skam måste bort

Förutom att jobba som diabetessjuksköterska driver Janeth Leksell även podcasten Typ2podden tillsammans med journalisten Anna-Karin Andersson. I podden tas alla former av ämnen som berör den som lever med typ 2-diabetes upp. Alltifrån peppande råd och livs-
historier till skamkänslor och viktproblem. Syftet är att radera stigmat kring sjukdomen och att öka kunskapen kring hur man bäst sköter sin sjukdom.

– Det finns några relativt enkla men viktiga åtgärder som ofta gör hela skillnaden för livskvaliteten hos en person som lever med diabetes, berättar Janeth Leksell. 

Lyssna här.

Hon nämner särskilt några punkter som kan vara viktiga att ha på sin checklista. Som för de flesta av oss är motion, sunda matvanor, att vara rökfri och att sova tillräckligt mycket viktigt. 

– Bra mat och motion gör att du mår bättre, men kan även bidra till bättre blodsockervärde, bättre blodfetter och hälsosam vikt. Träningen kan ju vara alltifrån promenader till fotboll och löpning.

Ögon och fötter under uppsyn

Rökning ökar risken för kranskärlssjukdomar, något som även diabetes typ 2 gör. Ingen bra kombination alltså. Att ständigt känna sig stressad ökar hormonet kortisol i kroppen, som i sin tur ökar blodtrycket i kroppen, vilket ökar risken för kardiovaskulära sjukdomar. Just därför är sömnen viktig.

– Sedan är det viktigt med regelbunden kontakt och uppföljning hos sina vårdkontakter – diabetessjuksköterska och läkare – och att regelbundet gå på sin ögonscreening. Icke normala blodsockernivåer kan medföra ögonproblem; ögonen är dessutom en bra markör på hur resten av kroppen mår. Även fötterna är utsatta eftersom insulinbrist och högt blodsocker kan skada nerverna, där fötterna är särskilt utsatta.

Därför kan det vara bra att själv undersöka sina fötter varje dag för att förhindra sår, svullnader och andra problem som kan utvecklas till allvarliga komplikationer. 

Sist men inte minst: våga läs på om din sjukdom och prata om den. Stigma och förutfattade meningar är ofta ett resultat av dålig kunskap.

– Du har rätt till ett bra liv med din sjukdom och att din omgivning respekterar den. Våga berätta för din omgivning och våga fråga om råd hos till exempel vården. Din vårdkontakt kan hjälpa dig med strategier för att hantera olika livssituationer som kan verka extra prövande, avslutar Janeth Leksell.

Lyssna på podden här.


PC-SE-101626

Nästa artikel