Hem » Diabetes » När ska man stoppa diabetespandemin?
Diabetes

När ska man stoppa diabetespandemin?

Foto: Unsplash

Vem bryr sig om diabetes när världen hotas av coronapandemin?! Länder har stängt ner, undantagstillstånd har införts och ekonomier har kollapsat. Är det konstigt när 800 000 har dött i världen?! Men det är faktiskt inte fler än antalet som begår självmord under ett år och bara två procent av de 55 miljoner som dör ett vanligt år. Och inte en bråkdel av antalet som beräknas dö på grund av diabetes (5.6 miljoner årligen!).

johnny ludvigsson barndiabetesfonden

Johnny Ludvigsson

Senior professor & överläkare

Foto: Barndiabetesfonden

I Sverige har det dött alldeles för många med en medianålder på 84 år, de flesta med annan/andra sjukdomar. Antalet döda i juli-augusti är lägre än normalt, sannolikt därför att många av de som dog i april-maj med covid19, skulle ha dött i juli-augusti om de inte fått covid-19. Mycket få unga har dött. Även barn och ungdomar kan förvisso bli sjuka, men oftast milt. Alla har blivit friska.

Är då diabetes så mycket att bry sig om?

Typ 1 diabetes drabbar cirka 900 barn och ungdomar (och ungefär lika många vuxna) vartenda år! Flera kräver intensivvård vid insjuknandet! INGEN (0%) blir friska, det vill säga botas! Orsaken är en gåta, men det finns goda skäl att tro att även Typ 1 diabetes i många fall orsakas av ett virus. Intresset för att satsa miljarder för att finna rätt virus och utveckla vaccin är svagt.

I Sverige finns cirka 50 000 personer, varav 7000–8000 är barn, som varenda dag, år efter år, behandlas intensivt med flera dagliga doser av insulin som måste sprutas in i kroppen! Blodsockret följs kontinuerligt, livet anpassas. Det är som en balansgång på slak lina. Många drabbas av svåra akuta komplikationer och på sikt svåra skador på hjärta, ögon, njurar, nerver, och många dör för tidigt.

Nyligen visade en svensk nationell studie att en flicka som fått diabetes före 10 års ålder beräknas förlora 17 år i livslängd!

Det satsas hundratals miljarder för att motverka konsekvenserna av coronaepidemin, hitta botemedel och vaccinera. Bra, men vem som helst kan också drabbas av Typ 1 diabetes, när som helst, kräva intensivvård, i värsta fall dö, inte vid 84–94 års ålder utan kanske vid 24–44 års ålder!

20 miljoner människor världen över har drabbats av covid-19

Men minst 400 miljoner har drabbats av diabetes! Miljontals av Typ 1 diabetes men de flesta av Typ 2 diabetes, som också leder till allvarliga komplikationer och för tidig död. Typ 2 diabetes beror förvisso till stor del på livsstil, men är inte lätt att förebygga.

Vi vill ha ett slut på coronapandemin. Men låt diabetespandemin också få del av satsningen! Barndiabetesfonden är den största svenska fonden för Typ 1 diabetesforskning, och Diabetesfonden för Typ 2 diabetesforskning.

Tack till alla ni som generöst stöder forskningen! 

Nästa artikel