Hem » Diabetes » Förenklar vardagen för diabetiker
Diabetes

Förenklar vardagen för diabetiker

Foto: Unsplash
I samarbete med: Brighter
Foto: Unsplash
I samarbete med: Brighter

Det är företaget Brighter som utvecklat tjänsten Actiste för att hjälpa de som lever med diabetes, en kronisk sjukdom som kan leda till stroke, hjärtinfarkt, nedsatt syn och försämrad njurfunktion om man inte håller koll på blodsockret.

– Idén till tjänsten fick företagets grundare då han hjälpte sin gravida fru som lider av diabetes. Han insåg vilket stort ansvar varje diabetespatient själv har för den dagliga behandlingen och började då fundera på hur dessa patienter kunde få avlastning genom ett smart digitalt hjälpmedel, berättar Henrik Norström, VD på Brighter.

henrik norström vd brighter

Henrik Norström

VD, Brighter

Foto: Brighter

Det vanliga är att en diabetespatient alltid måste ha med sig en necessär full med utrustning för att mäta blodsockret, insulinpennor och annat de kan behöva, för att få kontroll av blodsockrets variationer under dagen behöver de anteckna värdena allteftersom.

– Den fysiska enhet som hör till Actiste-tjänsten samlar alla dessa funktioner på ett ställe. Med den kan man ta och kontrollera sitt blodsocker och värdena sparas och delas automatiskt. I enheten finns även en insulinpenna och förvaring för extra stickor, nålar och lancetter som man kan behöva under dagen.

Lätt att bära med sig

Den lilla enheten är inte större än en mobiltelefon och därför lätt att alltid ha med sig.

Foto: Brighter

– Actiste kopplas upp automatiskt när man använder den och alla värden delas även till den app som man har installerat på sin smartphone. Tjänsten håller även reda på hur mycket teststickor, lansetter och nålar som går åt och beställer automatiskt påfyllning när det är dags. Actiste hjälper även patienten hålla koll på när och hur mycket insulin som injicerats.

Den version av Actiste som finns ute nu är främst avsedd för patienter med behov av insulin.

– Men snart introducerar vi Actiste Mini, en något förenklad enhet utan insulinpenna, som främst hjälper de som behandlar sin sjukdom med tabletter, har en separat insulinpenna och/eller bara för att hålla koll på blodsockernivåerna, avslutar Henrik Norström.

Läs mer här.

Nästa artikel