Hem » Barn och unga » Nu slipper de tänka på diabetes varje vaken stund
Sponsored

”Vår livskvalitet har blivit mycket bättre. Nu behöver vi inte tänka på typ 1-diabetes 24 timmar om dygnet”. Så sammanfattar Karin Ottosson familjens nya situation sedan sonen Colin börjat använda världens första självjusterande insulinpumpssystem – Minimed 670G från Medtronic.

12-årige Colin Ottosson går i sexan på Rydebäcksskolan i Helsingborg. På fritiden tränar han parkour så ofta han kan. Han älskar att vara aktiv och med hjälp av hopp och volter ta sig över hinder i olika miljöer.

– Det är kul att utmana sig själv med nya volter och tricks, säger Colin.

För snart sex år sedan – två dagar före julafton – vändes familjen Ottossons värld upp och ner över en natt. Den då 6-årige Colin fick diagnosen typ 1-diabetes och tvingades tillbringa julhelgen på Helsingborgs lasarett.

”Vår livskvalitet har blivit mycket bättre. Nu behöver vi inte tänka på typ 1-diabetes 24 timmar om dygnet”

Full koll på blodsockret

Ett par veckor senare skrevs han ut och hans föräldrar, Karin och Anders, fick ta över ansvaret för vården – 24 timmar om dygnet. De behövde ha full koll på hans blodsocker, mängden kolhydrater i maten och hur mycket insulin han behövde ta för att må bra.

– Första tiden var väldigt jobbig med stora omställningar, minns Karin.

Typ 1-diabetes är en livslång sjukdom som kräver fasta rutiner. Kolhydrater i maten måste beräknas så att man vet hur mycket insulin som behövs. Blodsockret måste kontrolleras regelbundet. Om Colins blodsocker inte håller sig inom målvärdena är risken stor att han drabbas av andra sjukdomar och komplikationer.

Lågt blodsocker gör Colin yr

Ibland kan Colin tvingas att äta druvsocker för att blodsockret inte ska sjunka för mycket. Blir det för högt märker han inte symptomen så tydligt, men han blir ofta ofokuserad samt senare törstig och kissnödig ifall han haft högre blodsocker under längre tid. När han får lågt blodsocker blir han yr, blek och hungrig. Sjunker det ännu mer kan han bli medvetslös.

De första två åren tog Colin sitt insulin med hjälp av en insulinpenna. Efter två år ersattes pennan av en insulinpump som byttes var tredje dag.

– Jag har haft diabetes så länge att jag inte kan minnas hur livet var innan jag fick diagnosen, berättar Colin.

Världens första självjusterande insulinpump

Sedan ett drygt halvår använder Colin en ny insulinpump från Medtronic, MiniMed 670G. Det är världens första självjusterande insulinpumpssytem och skyddar mot både höga och låga värden, enkelt uttryckt kan man säga att den både gasar och bromsar utifrån glukosvärdet. Att slippa justera insulindosen själv är en stor fördel för både Colin och hans föräldrar.

– Jag är jättenöjd med pumpen. Den sköter sig själv och jag behöver inte alls tänka lika mycket på mitt blodsocker som jag gjorde tidigare, säger Colin.

Han berättar att han inte heller måste äta lika mycket druvsockertabletter som han gjorde förut för att höja sina låga blodsockervärden.

Colin med mamma Karin.

Mycket bättre livskvalitet

– Förut hände det att jag vaknade av att mamma eller pappa kom in i mitt rum och gav mig druvsocker. Det har inte hänt sedan jag fick den nya pumpen.

Mamma Karin tycker att hela familjen har fått en mycket bättre livskvalitet nu när de inte längre ”måste tänka diabetes 24 timmar om dygnet”. Hon och hennes man vet att pumpen stoppar insulintillförseln när Colins värden är låga och hjälper till genom att dosera mer när de är höga.

– Han sitter inte längre lika ofta på bänken på gymnastiken eller är tvungen att ta pauser på parkouren på grund av att hans blodsocker är lågt.

Vaccin mot typ 1-diabetes

Karin arbetar även inom typ 1-diabetes. Hon är forskningssjuksköterska i Teddy-studien, en av världens största forskningsstudier om typ 1-diabetes. Arbetet med att ta fram ett vaccin mot sjukdomen pågår. Inom de närmaste 5-10 åren väntas ett genombrott, enligt ansvariga för Teddy-studien.

– Det är en stor ära att få jobba med Teddy-studien och få vara en del av att hitta orsaken till varför barn får typ 1-diabetes. Jag vill vara med när vi hittar ett botemedel, så att andra barn ska slippa få samma sjukdom som Colin. Det kan bli möjligt tack vare alla som deltar i studien, säger Karin.

Slang inget hinder

Till skillnad från den förra pumpen Colin använde så har MiniMed 670G en slang. Det gjorde honom först orolig, han var rädd för att slangen skulle fastna och vara i vägen.

– Men det har aldrig hänt. Även om jag har råkat stöta till slangen så har den aldrig lossnat. Den sitter  längs kroppen och hårt i infusionssetet. Oftast har jag pumpen i byxlinningen, men det funkar lika bra att sätta fast den i ett band runt benet eller på magen. Dessutom tycker jag det är en fördel att jag kan göra en åtgärd direkt på pumpen och inte vara beroende av en extern handenhet.

”Jag litar på pumpen”

– När han sover över hos någon kompis eller reser bort vore det bra att kunna gå in och kolla värdena i en följarfunktion, vilket jag vet att företaget håller på att utvecklar. Men jag litar på pumpen och tycker att det är skönt att inte behöva ha ständig uppkoppling mot Colins värden.

Fakta: Typ 1-diabetes

Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin så fort sjukdomen har upptäckts.

I dag finns ingen bot mot typ 1-diabetes, men det pågår forskning/behandling med transplantation av insulinproducerade celler och även försök att stoppa den process som gör att de insulinproducerande cellerna slutar att producera insulin. Både lågt och högt blodsocker påverkar kroppens och hjärnans funktioner. Extrema värden kan leda till medvetslöshet.

Runt 50 000 svenskar har typ 1-diabetes, varav cirka 7 000 är barn, enligt Diabetesförbundet.

MiniMed 670G.

Så fungerar världens första självjusterande insulinpump:

  • Under 2019 introducerades MiniMed 670G-systemet i ca 15 länder i Europa, och har över 200 000 användare i världen.
  • MiniMed 670G är ett så kallat ”hybrid closed loop system” och består av en insulinpump och en sensor, Guardian Sensor 3, som kommunicerar med varandra. Det finns en inbyggd algoritm i pumpen som automatiskt doserar insulin mellan måltiderna.
  • Var femte minut tar den ett doseringsbeslut baserat på sensorglukosnivån samt en rad andra faktorer.
  • Med MiniMed 670G uppnår patientpopulationen i snitt 72 % ”tid inom målområdet” (glukosvärden mellan 3.9-10 mmol/l) och ett HbA1c värde i snitt på 52 mmol/mol.
  • Det är den enda behandlingsformen som uppfyller den internationella behandlingsriktlinjen för tid inom målområdet på > 70 % och HbA1c under 53 mmol/mol.

Klicka här för mer information om systemet!

Next article