Hem » Barn och unga » Barnen gör oss till bättre människor
Barn och unga

Barnen gör oss till bättre människor

Foto: Alexandra Ekström Madrid

Tiden uppträder som lager av minnen snarare än som en tidsaxel för Alex och Sigge. Den ständiga närvaron av barndomen ger dem ett nytt perspektiv på sig själva och föräldraskapet.

Alex Schulman och Sigge Eklund är två av dagens mest framgångsrika mediapersonligheter. De är ständigt aktuella med en av Sveriges största podcasts Alex & Sigge och har nyligen gett ut boken Tid: Livet är inte kronologiskt.

Barnen gav barndomen ett nytt perspektiv

Båda två har varit starkt färgade av och sin barndom och de har gett ut var sin bok om sina fäder som en del av bearbetningen. Det var dock först när de fick egna barn bearbetningen fick ett nytt perspektiv.

Den insikten gjorde vår relation mer kärleksfull

– Nu ser jag mig själv som pappa och barn samtidigt, säger Alex. När jag lämnade min dotter Charlie på dagis för några år sedan klamrade hon sig fast vid mitt ben. Hon ville inte att jag skulle gå. Fröken sa till mig att jag jag var tvungen att bända loss henne. Det kändes fruktansvärt när minnet av mina föräldrar som bänder loss mig är så tydligt i den stunden.

– Om jag får tillåta mig själv att förenkla, så skulle jag säga att jag hade bearbetat ungefär 80% av min barndom innan jag fick mitt första barn. Jag hade gått i terapi och skrivit en bok om min relation till min pappa, så jag hade kommit ganska långt. Ändå var det några pusselbitar som saknades. De föll på plats några år senare, när jag insåg hur olika mina barn var redan från födseln. Jag insåg att jag inte var en produkt av mina föräldrars handlingar utan att jag alltid varit som jag är i kärnan. Den insikten gjorde vår relation mer kärleksfull, berättar Sigge.

Se barnens förändring

Följer man Alex och Sigge genom deras olika kanaler märker man snabbt hur central familjen och barnen är i deras liv. Gränsen mellan jobb och privat är suddig men de är noga med att prioritera egentid med sina barn utan brus.

– Man måste göra det bästa av den tiden man har. Jag stänger av telefonen kl 16.00 numera för att kunna umgås ostört med barnen. Sen sätter jag på telefonen igen på kvällen när de har lagt sig, berättar Alex.

De menar att det är viktigt att vara lyhörd på vad barnen behöver och hur det förändras med åldern.

Man måste göra det bästa av den tiden man har

– Man måste ge mer utrymme när barnet är äldre, min äldsta son är 12 år och jag kommer att behöva acceptera att jag inte kommer få lika mycket information om hans liv under några år nu framöver trots att jag gärna vill ha det, säger Sigge.

Ge barnen utrymme

– Jag tror det är viktigt att inte lägga sig i för mycket, säger Alex. Det finns inget bättre än när man hör röster från barnens rum och de har uppfunnit en helt egen värld där inne.

– Jag tycker att det är svårt, avbryter Sigge. Jag blev länge väldigt exalterad när mina barn visade nya intressen. När min äldsta son skapade musik via en app gick jag och köpte en massa musikutrustning men då blev pressen för stor och glädjen försvann. Jag fick lära mig att backa. Nu bjuder han in mig istället till fotbollen och det är en ny värld för mig, det är härligt.

Nya och gamla traditioner 

Förr ville de ge deras barn nya traditioner för att barnen inte skulle uppleva samma barndom som de själva. Idag ser de lite friare på traditionerna.

Idag uppskattar jag likheterna mer

– Det är fortfarande för starkt för mig att vara på torpet i Värmland med min familj. Vi skapar nya traditioner på Gotland istället. Men, på julafton vill jag äta varm julskinka med barnen, så som jag gjorde med min pappa när jag var liten, berättar Alex.

– Min familj är väldigt olik min barndomsfamilj och förr uppskattade jag skillnaderna mest, idag uppskattar jag likheterna mer. Det är något som kommit med åldern, avslutar Sigge

3 tips för att ta vara på tiden med barnen:

Alex:
Stäng av telefonen
Umgås med ett barn i taget ibland för att få egentid
Tiden på kvällen efter godnattsagan är den bästa, ge den en kvart extra


Sigge:
Tänk på att inte forma barnen utan att låta dem vara trygga i att vara sig själva.
Följ med i barnens rörelser och titta på saker tillsammans med dem.
Kom ihåg att det inte är någon skillnad på vad som är viktigt i relationen till barnen jämfört med andra relationer, det är samma mekanismer som är viktiga.

Next article