Hem » Astma och allergi » Säkrare allergitester utan djurförsök snart verklighet
Astma och allergi

Säkrare allergitester utan djurförsök snart verklighet

Hamster.
Hamster.

Den stora fördelen med djurfria testemetoder är säkrare bedömning.

De djurfria metoderna är över 90 procent korrekta medan djurförsöken är cirka 72 procent korrekta. Allergitester helt utan djurförsök har tidigare ansetts vara en utopi då immunförsvaret ansetts vara för komplicerat och komplext för att göra det möjligt att utveckla allergitester baserade på mänskliga celler.

Allergitestning utan djurförsök är nu möjligt

De senaste 15-20 åren har dock utvecklingen gått framåt och allergitestning utan djurförsök är nu möjligt inom en inte alltför avlägsen framtid.

Minska användningen av djur  

Professor Malin Lindstedt vid Lunds universitet tilldelades 2017 utmärkelsen Nytänkaren för sitt arbete med att minska och ersätta användning av djur vid riskbedömning av kemikalier och konsumentprodukter.

− Malin Lindstedt är forskaren bakom en serie allergitester som nu marknadsförs under namnet GARD. Mänskliga celler i provrör används för att analysera hur kroppens immunförsvarsceller reagerar på kemikalier som tillsätts i provröret, säger Carina Franzén, kanslichef och kommunikationsansvarig på Forska Utan Djurförsök.

GARDpotency visar som första djurfria testmetod om en kemikalie är kraftigt allergiframkallande, svagt allergiframkallande eller inte alls är allergiframkallande. Testet har redan börjat användas i begränsad omfattning och har föreslagits för inkludering i OECDs testriktlinjer, vilket skulle innebära att metoden godkänns internationellt för riskbedömning av kemikalier.  

Enorm potential

Forskarna tror också att den information man får fram genom denna banbrytande forskning även kommer att kunna användas vid forskning om pälsdjursallergi även om det fortfarande ligger en bit fram i tiden. Djurfria testmetoder har också en enorm potential inom läkemedelsforskningen.

9 av 10 nya läkemedel kasseras när de börjar testas på människor

I dagsläget kasseras 9 av 10 nya läkemedel när de börjar testas på människor då de visar sig sakna effekt eller vara farliga för människor trots goda resultat i djurstudier. Genom djurfria metoder kan läkemedelsbolagen därmed spara mycket tid och resurser.

− De djurfria metodernas potential är enorm, vi går en spännande framtid till mötes på det här området, avslutar Carina Franzén.

Nästa artikel