Hem » Astma och allergi » Pollenallergi, mer än bara kli i ögonen
Astma och allergi 2020

Pollenallergi, mer än bara kli i ögonen

Foto: Unsplash.

När jag berättar att jag har pollenallergi, tänker de flesta på kli i ögonen och rinnig näsa. För vissa med pollenallergi är det de enda symtomen de får (och de kan vara jobbiga nog!) men för mig är det bara en bråkdel av alla besvär som uppstår under pollensäsongen.

Frida Båtsby

Ordförande, Unga Allergiker.

Foto: Catherine Lavér.

Eftersom jag är allergisk mot i princip alla sorters pollen, är jag vanligtvis dålig från februari till oktober. I år har pollensäsongen börjat extra tidigt och jag fick symtom redan i mellandagarna.

Stor påverkan på vardagen

Min pollenallergi påverkar min vardag och jag måste anpassa mitt liv efter den. Varje dag får jag ställa klockan tidigare än vanligt, för jag kommer inte upp innan allergitabletterna börjat verka. Jag är konstant trött, det går så långt att jag glömmer hur det är att vara pigg. Jag planerar mina aktiviteter efter hur länge jag måste vara ute och om jag kan ha en dag av återhämtning efteråt. Är jag ute för länge får jag sprängande huvudvärk. Min andning blir tung, jag får svårare att prestera, tänka och har allmänt sämre ork.

Läs mer om pollenallergi på Vårdguiden.

Det känns som att jag blir en tråkigare människa. Speciellt påmind om det blir jag när jag tvingas tacka nej till att göra roliga saker utomhus, som att gå på uteserveringar eller äta picknick i parker. Att sitta i gräs är otänkbart för mig, jag vill inte ens föreställa mig hur jag skulle må då. På grund av korsallergier kan jag inte äta till exempel stenfrukter, rotfrukter eller tomat. När jag kommer hem behöver jag byta kläder för de är fulla av pollen. Varje dag måste jag tvätta håret ordentligt, så inte pollen hamnar i sängen och gör mig sjukare under natten.

Jag överdriver inte

Omgivningen tror ofta att jag överdriver. Det är någonting jag tror att de allra flesta med pollenallergi kan känna igen sig i. Det suckas när du ber att få ha fönstret stängt på våren i klassrummet, eller när du inte kan delta på utegympan. Dina lärare har sällan förståelse för att du kanske behöver extra tid under nationella provet eftersom din allergi påverkar din prestationsförmåga. Dina vänner äter lunch utomhus och du sitter kvar ensam inomhus. Jag vill egentligen bara kunna sitta i gräset som alla andra men det går tyvärr inte. I dagsläget finns hjälpmedel som lindrar besvären och i framtiden hoppas jag att forskningen lyckas hitta ett botemedel för pollenallergi.

Viktigt att visa förståelse och hänsyn

Att ha pollenallergi tar tid och ork men jag anpassar mitt liv så att det fungerar för mig. Jag vill inte låta allergier stoppa mig och begränsa mitt liv. Med positiva och lösningsfokuserade människor runt omkring en går det att leva ett bra och fullgott liv även med kraftig pollenallergi. Genom att visa förståelse och hänsyn för personer med allergi när du till exempel planerar aktiviteter, kan du underlätta min och många andras vardag. Jag lovar att det kommer uppskattas!

Nästa artikel