Hem » Astma och allergi » Nästa gång du handlar, välj parfymfritt!
Luft och lungor

Nästa gång du handlar, välj parfymfritt!

Frida Båtsby, vice ordförande Unga Allergiker.
Frida Båtsby, vice ordförande Unga Allergiker.
Frida Båtsby, vice ordförande Unga Allergiker. Foto: Catherine Lavér.

Jag är expert på att hålla andan. Jag håller andan när jag går förbi parfymerade varor, när jag står i kö, när jag möter dig i trapphuset. Inte för att jag gillar det, utan för att jag har astma och är doftöverkänslig. Antingen håller jag andan, eller så kommer jag snart inte kunna andas.

När det inte går att hålla andan tar jag omvägar eller avstår från att göra vissa saker. Jag tar alltid det säkra före det osäkra. Vågar inte ta tvål i andras hem och undviker hissar där jag kan bli instängd med parfym. Väljer oparfymerade produkter jag vet fungerar för att slippa rädslan att reagera på en ny doft. Är alltid på min vakt och har en inbyggd radar som övats upp under år med reaktion efter reaktion. Det är inte värt hostattackerna och huvudvärken.

Parfym finns i otroligt många produkter. Både uppenbara som deodorant, schampo, tvättmedel och hårspray men även mer oväntade som läppstift, leksaker och bindor. Allt fler företag doftsätter butiker som försäljningsknep. Parfym finns med andra ord överallt, i omgivningen och produkter vi använder. Många förknippar parfym med att vara ren och fräsch men parfymämnen är sällan ofarliga. De är ofta allergiframkallande och kan också vara hormonstörande. Vissa ämnen är giftiga för vattenlevande organismer, vilket är dåligt för naturen där produkterna ofta slutligen hamnar. En tredjedel av Sveriges befolkning får dessutom besvär som andnöd, huvudvärk, rinniga ögon och yrsel av dofter. Så hur fräscht är det egentligen med parfymerade produkter?

Jag tror att många använder parfym av ren vana. Förra året genomförde vi på Unga Allergiker en Novus-undersökning med Astma- och Allergiförbundet och Apotek Hjärtat om svenskars parfymvanor. Undersökningen visade att 75 procent använder parfym varje vecka eller dagligen. En fjärdedel uppgav även att alla deras skönhetsprodukter innehåller parfym. Samtidigt kunde 8 av 10 tänka sig att välja oparfymerade varianter om alternativ finns – vilket det lyckligtvis gör.

Om 8 av 10 börjar använda oparfymerade produkter skulle det underlätta för oss doftöverkänsliga som idag har svårt att röra oss i samhället utan att bli sjuka. Alla situationer går inte att undvika och att hålla andan är otroligt energikrävande samtidigt som det knappt hjälper, symtomen kommer ändå. Jag vet inte hur många gånger jag gått av bussen i förtid för att jag fått en hostattack av andra resenärers parfym. Det finns ingen medicin mot doftöverkänslighet, vi är beroende av andras hänsyn.

I samband med årets parfymfria vecka som infaller vecka 45, vill jag uppmuntra fler att bryta gamla vanor. Nästa gång du köper ny hudkräm, tvål eller rakvatten – varför inte testa en oparfymerad variant istället? Då är du snäll både mot dig själv, miljön och din omgivning.

Nästa artikel